Nyelvoktatás napjainkban – Szükség van a magánórákra?

Sokan úgy gondolják, hogy a mai nyelvoktatás a legtöbb középiskolában nem elég ahhoz, hogy a tanuló sikeres nyelvvizsgát tegyen. Ennek köszönhetően virágzik a magánoktatás is.


Szeptemberben elsején nem csak a 2021/2022-es tanév indul el, de a magán nyelvtanárok irányába is megnő az érdeklődés – ezt jellemzően ma már az online térben bonyolítják le az érdekelt felek.

Az egyre népszerűbb magánórák titka, hogy 2020-tól minimum egy B2-es nyelvvizsga és legalább egy emelt szintű érettségi kell az egyetemi vagy főiskolai továbbtanuláshoz – a szükséges pontszám elérése érdekében -, és sokak szerint a magyar középiskolák nincsenek a nyelvoktatást érintő helyzet magaslatán.

fotó: unsplash.com


Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint a közoktatásban dolgozó tanárok igen jelentős része, közel fele részt vesz a magánnyelv oktatásban is, ami nagyjából 10 ezer főt jelenthet.

„A magyar középiskolák 15-20 százaléka sikeresen el tudja vinni a tisztességgel tanuló diákokat a B2-es középfokú nyelvvizsgáig, sőt egy részüket még akár a C1-es szintig is, kizárólag az iskolai munkára támaszkodva. Tehát egy szűk szelete a közoktatásnak eredményesen és jól működik, míg nagy többségéről, legalább háromnegyedéről, 80 százalékáról ezt nem lehet elmondani, ott hatalmasat zuhan az eredményesség.

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

“Az oktatás hatékonysága, és ezekben az intézményekben esélyük sincs a tanulóknak arra, hogy csak az órai munkára hagyatkozva biztonsággal eljussanak a középfokú nyelvvizsgáig, emelt szintű nyelvi érettségiig. Ők azok, akik vagy egy-egy hosszabb intenzív tanfolyamon, vagy módszeres, hosszan tartó tanulási időszak alatt, magántanár segítségével készülnek fel a megmérettetésre – ezzel mindenki tisztában van.

A járványhelyzet eredményeként a diploma megszerzéséhez nem volt szükség középfokú nyelvvizsgára az elmúlt két évben, ám a nyelvtanulás iránti kereslet így sem csökkent: a legnépszerűbb különóra egyértelműen az angol nyelv, emellett pedig ki lehet emelni a német és a spanyol nyelven induló nyelvtanfolyamokat is.


A magánórák költségvetése

A nyelvoktatás költségeit érintő statisztikákból kiderül, hogy a 2010-es évek elején 2000 Ft/45 perc volt a nyelvórák átlagos díja, amely összeg mára megduplázódott. Az elmúlt egy évben az árak növekedése nem jelentős, ami nagyban köszönhető többek között a pandémia idején bevezetett online óráknak is.

Az árakat a nyelvtanárok határozzák meg, és elmondható, hogy a megszabott összeg igencsak széles spektrumon mozog: 1500-tól egészen 9000 forintig – ezt Dajka Olivér, az Oktass.hu oldal tulajdonosa árulta el a Pénzcentrumnak, de hozzátette azt is, hogy Budapest és Veszprém megye a legdrágább: az ottani településeken nagyjából hasonlóak az árak.

Az ország keleti részén átlagosan 1000-1500 forinttal, a többi településen pedig nagyjából 500-1000 forinttal zajlik olcsóbban a nyelvoktatás. Az átlagostól eltérően persze akadnak olyan professzionális nyelvtanárok is, akiknek az óradíja csaknem 12 ezer forint, és akadnak olyan nyelvtanárok is, akik szolgáltatásaikat az átlagérték alatti összegért árulják.

Ha gondod akadt a nyelvtanulással vagy csak gyakorolni szeretnél, akkor a magánórák mellett próbáld ki az egyik legjobb nyelvtanulást segítő alkalmazást is, melyről egy korábbi cikkünkben már esett néhány szó!

Forrás: Pénzcentrum