Lezárult a pesti nyelvvizsga-üzérek ügye

A százhúsz vádlott nem jogerős ítélet szerint együttműködve adta el a nyelvvizsgamegoldásokat ügyfeleiknek, ezzel több ezer embert juttatva nyelvvizsga-bizonyítványhoz.


A Monori Járásbíróság közleménye szerint az ügyben vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság 62 tárgyalási nap elteltével hirdette ki az ítéletet, amelyben csak az első húsz vádlott esetében összesen 6800 rendbeli bűncselekményt állapított meg. Az ügy nem újdonság: 2002-ben már létezett egy olyan csoport, amely nyelvvizsga-bizonyítványok vesztegetéssel való megszerzésével foglalkozott.

nyelvvizsga.hu nyelvvizsga-üzérek csalás vesztegetés

fotó: pixabay.com


A szervezet tagjai főként olyan személyeket céloztak meg, akiknek valamilyen oknál fogva nyelvvizsgára volt szüksége – ebbe a célcsoportba tartoztak fiatal tanulók és idősebb munkavállalók egyaránt. Ezeknek a személyeknek a felajánlott összegért cserébe biztosították az írásbeli és laborfeladatok megoldását, a szóbeli vizsgán pedig a vizsgáztatók nyelvtudást nem figyelve olyan pontszámot adtak nekik, amely alapján megfelelnek a vizsgán. Tehát a vizsgázók már jól ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ.

A sikeres nyelvvizsgához szükséges papírok megszerzésében Pest megyei és budapesti nyelviskolák dolgozói is segédkeztek. Ők közvetítőkön keresztül vették fel a kapcsolatot olyan személyekkel, akik főként angol vagy német nyelvből, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványt szerettek volna szerezni.

Ezzel a módszerrel több mint tíz éven keresztül biztosították pénzért cserébe a sikeres nyelvvizsgát ügyfeleiknek

– írta közleményében a bíróság.


Konklúzió és büntetés

A vádlottak az ügyészség elmondása alapján egy komplex nyelvvizsgáért 2002 után nagyságrendileg 215 ezer forintot, de volt, aki ennek akár a négyszeresét is elkérte.

A bizonyítékok alapján a bíróság az elsőrendű vádlottat vesztegetés elfogadásának bűntettében ítélte bűnösnek, amelynek következtében – 3 év próbaidőre felfüggesztve – 2 év börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, és a nyelvvizsgáztatástól mint foglalkozástól végleges eltiltásra ítélte.

A felsoroltak mellett a bíróság 27 580 000 forint összegben vagyonelkobzást rendelt el a nővel szemben.

A bíróság 120 vádlottnál vesztegetési cselekményben hozott elmarasztaló ítéletet. Több terhelttel szemben megállapította a befolyással üzérkedés, illetve a közokirat-hamisítás bűntettét, ezért őket pénzbüntetésre és a bűncselekmény útján szerzett vagyon elkobzására ítélte, illetve megrovásban részesítette.

Forrás: MTI