Újabb döntés egy újabb nyelvvizsga-amnesztiáról?

Az idei nyelvvizsgamentességről szóló javaslatcsomagot eddig november végén tervezte megszavazni a parlament, ám mint kiderült, a döntés csak a következő napokban fog megszületni.

A parlament korábbi üléstervében még november 21. és 23. között szerepelt a felsőoktatási törvény módosító javaslatának zárószavazása, ám az országgyűlés napirendje alapján a döntésre a következő napokban, azaz december 5. és 7. között kerül majd sor.

A törvénymódosítás egyik legmarkánsabb változtatása a felsőoktatási intézmények autonómiájának növelése, amely javaslat kimondja, hogy a jövőben az egyetemek és főiskolák hozhatnak majd döntést arról, hogy milyen nyelvi követelmények alapján szerezhetnek diplomát a végzős hallgatók. Tehát ennek értelmében az intézmény dönthetne arról, hogy a hőn áhított oklevél átvételéhez szükség lesz-e a jelenlegi jogszabályban is foglalt, középszintű (B2-es), komplex nyelvvizsgára.


nyelvvizsga.hu, fiatal egyetemista lány, gondolkozó fiatal lány, szőke lány

forrás: pexels.com


A javaslatcsomag fontos részét képezi az újabb nyelvvizsga-amnesztia megszavazása is, ami azt jelenti, hogy ha a parlament jóváhagyja a módosítást, akkor azok a végzős hallgatók, akik 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát, nyelvvizsga hiányában is kézhez kaphatják diplomájukat.

Ha többet szeretnél tudni a nyelvvizsga-mentességről, akkor szívesen ajánljuk figyelmedbe egyik tavalyi cikkünket, melyben röviden összefoglaltuk az akkori amnesztia okát és működését.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu