Eldőlt: nem kell nyelvvizsga a diplomához

A jövőben nem feltétele a diploma megszerzésének a nyelvvizsga; erről is döntött szerdai ülésén az Országgyűlés.

A törvénymódosítás értelmében a diploma átvételéhez ezentúl nincs szükség komplex, középszintű (B2-es) nyelvvizsgára, mert a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele egyedül a sikeres záróvizsga.

Az Országgyűlés 135 igen, 41 nem szavazattal és 15 tartózkodás mellett elfogadta az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosítását.

Ennek ellenére a felsőoktatási intézmény a tanterv részeként meghatározhat államilag elismert nyelvvizsgát vagy más, nyelvtudáshoz kapcsolódó felmérést. Fontos kitétel, hogy a jelzett intézménynek gondoskodnia kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról.


nyelvvizsga, végző egyetemisták, egyetemisták

forrás: pexels.com


Ezt a rendelkezést az idei tanévtől felmenő rendszerben kell alkalmazni, de a 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, de oklevelet nem szerzett hallgatókra vagy volt hallgatókra is alkalmazni kell.

– ennek értelmében jól járnak azok a végzős hallgatók is, akik 2021 augusztusa után tettek államvizsgát, de azóta sem szereztek nyelvvizsgát. A rendelet szerint ők most megkaphatják oklevelüket.

A felsőoktatási intézmények lehetőséget kapnak mesterképzés létesítésére is, ha már jelenleg is rendelkeznek alapképzés-indítási jogosultsággal az érintett képzési területeken.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI