Akár a januárban záróvizsgázó egyetemisták is átvehetik diplomájukat nyelvvizsga nélkül

A múlt hét alkalmával a parlament elfogadta azt a törvénymódosító rendeletet, amely kimondja, hogy a 2022. augusztus 31-ig záróvizsgát tett hallgatók megkaphatják diplomájukat nyelvvizsga nélkül. Ennek értelmében hivatalosan is beköszöntött a legújabb „nyelvvizsgaamnesztia”, amelynek köszönhetően akár a 2023 januárjában végzők is kézbe vehetik hőn áhított oklevelüket.

„A felsőoktatási törvény módosításának értelmében azok is megkapják a diplomájukat nyelvvizsga nélkül, akik januárban államvizsgáznak, de csak akkor, ha az egyetemük addig nem határoz meg egyéb követelményeket

– nyilatkozott Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke az Eduline-nak. A kijelentéssel kapcsolatban fontos megjegyezni azt is, hogy a felsőoktatási intézményeknek jogszabályi lehetőségük van arra, hogy a február elseje előtt államvizsgázók számára valamilyen nyelvi követelményt hozzanak létre a diploma átvételéhez. Ha az intézmény nem él ezzel a jogával, akkor a rendelet értelmében a keresztfélévben államvizsgázó egyetemistákra is érvényes lesz a nyelvvizsgamentesség.


nyelvvizsga.hu, diploma, diploma átadása, végzős egyetemi hallgatók, diplomaátadás

forrás: pexels.com


Ahogy azt előző cikkünkben megírtuk, a nyelvvizsgamentesség mellett a múlt heti törvénymódosítás miatt nem lesz szükség komplex, középszintű (B2-es) nyelvvizsgára a diploma átvételéhez, mert a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele egyedül a sikeres záróvizsga lesz. Mivel az egyetemek és főiskolák maguk dönthetnek majd arról, hogy milyen szintű nyelvtudást követelnek meg a hallgatóktól, ezért az intézmény a tanterv részeként meghatározhat államilag elismert nyelvvizsgát vagy más, nyelvtudáshoz kapcsolódó felmérést.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a fent említett törvénymódosítás csak február 1-jén lép majd hatályba, ami miatt a januárban államvizsgát tett, keresztféléves hallgatók a jelenlegi helyzet szerint kiesnek a múlt tanévekre, és a februárt követő tanévekre kihatással bíró nyelvvizsgamentességből.

Budai Marcell szerint a következő szabályokkal lehet majd számolni:

  • a 2022. augusztus 31-ig végzettekre automatikusan nyelvvizsga-amnesztia vonatkozik
  • a 2023. január 31-ig végzettek is megkapják a nyelvvizsga-amnesztiát, ha az érintett felsőoktatási intézmény másképpen nem rendelkezik
  • a 2023. február 1. után végzettekre már az egyetemek, főiskolák saját szabályai érvényesek.

Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline