Mennyit ér a nyelvtudás a felvételin?

Kis idő múlva ismét kezdetét veszi a soron következő felsőoktatási-felvételi időszak, így minden rátermett felvételizőnek el kell kezdenie a magukkal vihető pontok számítását is. Ebben a cikkben szeretnénk megmutatni hogy hány többletpontot ér a nyelvvizsga és mikor éri meg inkább emelt szintű nyelvi érettségit tenni.

A hivatalos tájékoztató ugyan még nem jelent meg a felvételi eljárás megváltozásáról, ennek ellenére azt már pontosan lehet tudni, hogy az emelt szintű érettségi sok szakon nem lesz kötelező, illetve fontos megemlíteni azt is, hogy a pontszámítási szabályok nem fognak megváltozni.

A változtatás következtében ezért érdemes minél tájékozottabbnak lenni, hiszen nem mindegy hogy az emelt szintű nyelvi érettségi milyen szituációkban felelhet meg egy nyelvvizsgának, avagy mikor érhet akár több pontot is annál.


nyelvvizsga.hu, tanulás, kávézás, nyelvtanulás, ágy

forrás: pexels.com


Nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi?

Fontos és kiemelkedő szabály, hogy a felvételi eljárás során csak a közép- és felsőfokú nyelvvizsgákért jár többletpont. Egészen pontosan a középfokú (B2-es) nyelvvizsga 28 pontot, a felsőfokú (C1-es) nyelvvizsga pedig 40 pontot ér.

Közép- és felsőfokon is csak és kizárólag a komplex nyelvvizsga-bizonyítványért jár többletpont, tehát részvizsgákért nem lehet plusz pontokat kapni. A szabály alól felmentést kaphatnak a fogyatékossággal élő jelentkezők, amennyiben szakvéleménnyel alá tudják támasztani, hogy a komplex nyelvvizsgát hátrányos helyzetük miatt nem áll módjukban megszerezni.

Amennyiben a jelentkezőnek egy nyelvből emelt szintű érettségije és nyelvvizsgája is van, akkor csak az emelt szintű érettségit fogják majd beszámítani a többletpontok közé, ami 50 pluszpontot jelent (természetesen akkor, ha legalább 45 százalékos eredménnyel teljesítette azt a vizsgázó). Ha az idegen nyelvből tett emelt szintű érettségi eredménye legalább 60 százalékos akkor középfokú (B2) nyelvvizsgának, ha 40-59 százalékos akkor alapfokú (B1) nyelvvizsgának, illetve nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak számít.

Arra a kérdésre, hogy melyik éri meg jobban a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi közül, nincs pontos válasz. Ehhez azt kell kideríteni, hogy a vizsgázó által választott szakon pontosan milyen tárgyakat számítanak be az érettségi pontokba, illetve szükség van-e emelt szintű nyelvi érettségire.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline