Szükség lesz nyelvvizsgára 2023-ban a diploma megszerzéséhez?

Habár a legfrissebb hírek szerint a kormány elfogadta a központi felsőoktatási törvény módosításáról és a nyelvvizsga-kötelezettség enyhítéséről szóló javaslatot, ez sajnos nem egyenlő azzal, hogy ettől fogva minden záróvizsga előtt álló hallgató átveheti diplomáját legalább középfokú (B2-es), komplex nyelvvizsga nélkül.

Az utóbbi években bevezetett nyelvvizsgamentességet követően a parlament hivatalosan is jóváhagyta a felsőoktatási törvény módosítását előíró rendeletet, amely eltörli a diplomához szükséges nyelvvizsga-bizonyítvány meglétét. Ez persze nem jelenti azt, hogy a továbbiakban a hallgatók nyugodtan hátradőlhetnek, mivel nem kell foglalkozniuk a szükséges nyelvtudás megszerzésével…

Az eddig érvényes joghelyzet szerint az alapszakos diploma megszerzéséhez egy – legalább – B2-es, vagyis középfokú, komplex nyelvvizsgával kellett rendelkezni, majd a záróvizsga mellett ezt be is kellett mutatnia a vizsgázónak. Ez nem minden szak esetében volt igaz: néhány szaknál egy kifejezett szaknyelvi vizsgát is kellett tenni a bizonyítvány megszerzéséhez.

A szabályzás miatt több ezer diploma ragadt bent az egyetemeken és főiskolákon, ezért a parlament úgy döntött, hogy eltörli az ehhez tartozó jogszabályt, és nagyobb autonómiát szolgáltat a felsőoktatási intézményeknek. Ez röviden annyit jelent, hogy az egyetemek és főiskolák ezentúl maguk dönthetik majd el, hogy beépítenek-e a tantervbe valamilyen típusú nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékű nyelvi felmérést.


nyelvvizsga.hu, diploma és nyelvvizsga, diplomaátadás, friss diploma

forrás: pexels.com


Már születtek döntések

A törvénymódosításra elsőként az Eötvös Loránd Tudományegyetem reagált, amely hivatalos weboldalán közölte tanulóival, hogy legkésőbb 2023. január 19-ig kiküldi az okleveleket azoknak a hallgatóknak, akik ugyan már tettek záróvizsgát, de nyelvvizsga hiányában eddig nem vehették át diplomájukat. Ez az intézkedés vonatkozik az idei keresztfélévben vizsgázó hallgatókra is. A jövőben végző diákok nyelvi követelményeinek változásáról még nem született döntés, erről az intézmények csak később tájékoztatják a tanulókat.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline