Nyelvvizsga és többletpontok

A felsőoktatásba jelentkezők számára a nyelvvizsga-bizonyítvány nem csupán a megfelelő nyelvismeretet támasztja alá, hiszen még mindig többletpontokat lehet vele szerezni, ha az érintett személy időben feltölti az erről szóló dokumentumokat a megfelelő felsőoktatási felületre. 

Már az elején le szeretnénk szögezni, hogy többletpontot kizárólag az a jelentkező kaphat, aki az erre vonatkozó jogosultságát megfelelően, a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg (vagy amennyiben a dokumentum azt követően áll rendelkezésére), legkésőbb 2023. július 12-ig igazolja.

Ez azt jelenti, hogy ha a jelentkező már rendelkezik bizonyítvánnyal, akkor pontosan a jelentkezési határidő utolsó napjáig kell leadnia a szükséges adatokat. A nyelvvizsgát nem kell külön feltölteni a felületre (mindössze jelzés értékkel kell feltüntetni a dokumentum fontosabb adatait), mert ezt a részét a jelentkezésnek egy központi adatbázis alapján igazolják majd. Ha a felvételiző esetleg később szerzi meg bizonyítványát, akkor majd az ügyintézési időszakban (április közepén indul a tervek szerint) pótolhatja azt.


nyelvvizsga.hu, tanulás, nyelvtanulás, zenehallgatás tanulás közben

forrás: pexels.com


Csak a szóbeli része sikerült a nyelvvizsgának, az írásbeli része még nincs meg. Így is kaphatok többletpontokat a felvételinél?

Közép- és felsőfokon (B2, C1) is kizárólag a komplex nyelvvizsga-bizonyítványért jár többletpont. Ennek értelmében csak a részvizsgákért (legyen az írásbeli vagy szóbeli rész) nem lehet többletpontot kapni. A szabály alól felmentést kapnak a fogyatékossággal élő jelentkezők, amennyiben szakvéleménnyel alá tudják támasztani, hogy a komplex nyelvvizsgát hátrányos helyzetük miatt nem áll módjukban megszerezni.

Nyelvvizsgám és emelt szintű érettségim is van ugyanabból a nyelvből. Mindkettőért kaphatok többletpontokat?

Ha a jelentkezőnek egy nyelvből emelt szintű érettségije és nyelvvizsgája is van, akkor csak az emelt szintű érettségit fogják majd beszámítani a többletpontok közé, ami 50 pluszpontot jelent. Ez abban az esetben történhet meg, ha az adott nyelv kötelező vagy választható érettségi tárgyként szerepel az adott szak felvételijénél. Ha a választott szak esetében ez nem számít, akkor nem az emelt szintű érettségiért, hanem a nyelvvizsgáért fog többletpontokat kapni a jelentkező (ami középszintű nyelvvizsga esetében 28 pontot, felsőszintű nyelvvizsga esetében 40 pontot ér).

A jelenlegi jogszabály értelmében a választott nyelvből tett emelt szintű érettségi csak akkor ér többletpontokat a felvételinél, ha legalább 45 százalékos eredményt ért el a jelentkező.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline