Két év múlva már az alapfokú nyelvvizsgáért is járhat többletpont a felvételin?

A begyűjthető pontok mértékét a felsőoktatási intézmények szabhatják majd meg.

2024-től átalakul a felvételi pontszámítás, az egyetemek és főiskolák maguk dönthetnek többek között arról is, hogy hány pluszpontot adnak a nyelvvizsgákért vagy nyelvtudásért a hozzájuk jelentkezőknek.

– derül ki az Eduline egyik legfrissebb cikkéből.

A jelenlegi jogszabály szerint a legtöbb felsőoktatási intézmény esetében a felvételi eljárás alatt legalább egy középfokú (B2) nyelvvizsgával kell rendelkezni hogy plusz pontot kaphasson a felvételiző. A pontosság kedvéért: az előbb említett nyelvvizsga 28 pontot, a felsőfokú (C1-es) nyelvvizsga pedig 40 pontot ér. A felvételin a nyelvtudásért maximum 40 többletpontot lehet kapni, ami azt jelenti, hogy ha két középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik a jelentkező (amely nyelvvizsga-bizonyítványok kétszer 28, azaz 56 pontot érnének), a maximális pontszám miatt csak 40 pluszpontot fog kapni az illető. Fontos megjegyezni, hogy legyen szó közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgáról, a jelentkező csak akkor kaphat többletpontot, ha a nyelvvizsgabizonyítványa komplex nyelvvizsgát igazol.


nyelvvizsga, tanulás, jegyzetírás, felvételi tanulás

forrás: pexels.com


A következő felvételi eljárás során a legtöbb főiskola és egyetem esetében előreláthatóan meg fog változni a nyelvvizsgáért adható többletpontok száma. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a középfokú B2-es nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú C1-es nyelvvizsgáért pedig 50 pont jár. Az Állatorvostudományi Egyetemen már kevesebbet ér a nyelvvizsga-bizonyítvány, a középfokúért 15 pontot, a felsőfokú nyelvvizsgáért pedig 20 pontot lehet kapni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen és a Miskolci Egyetemen mondhatni egyedi helyzet alakult ki a nyelvvizsgák pontszámítását illetően: egy C1-es komplex vizsgért 50, míg a nem komplexért 25 pontot lehet kapni, ami azt jelenti hogy az intézmények komplex- és részvizsga között is különbséget tesznek.

Többletpont járhat az alapfokú nyelvvizsgáért?

Bár az elmúlt időben csak a közép- és felsőfokú nyelvvizsgákért járt többletpont a felvételi eljárás során, az újabb felvételi szabályok módosításával a Dunaújvárosi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen és a győri Széchenyi István Egyetemen is jár többletpont az alapfokú (B1/A2) nyelvvizsga-bizonyítványért.

A felsőoktatási intézmények 2024-es pontszámítási rendszeréről ezen a linken keresztül lehet bővebb információt szerezni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu