Továbbra is lehet online nyelvvizsgázni

Az online nyelvvizsga továbbra is elérhető. A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, egy darabig az is marad.

A koronavírus által okozott veszélyhelyzet idején bevezetett internetes nyelvvizsgáztatás lehetősége igen népszerűnek bizonyult az utóbbi időben: májustól egészen augusztus végéig közel hétezer online nyelvvizsgát tettek Magyarországon, ebből nagyjából ötezret sikeresen.

Az eddig sikeresnek mondható lehetőség az augusztus közepén megjelent kormányrendelet szerint továbbra is fennáll: a kritériumoknak megfelelt vizsgaközpontok minden további intézkedés és időpont-kihirdetés nélkül szervezhetnek online nyelvvizsgát – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A hír alapján május első hetében összesen három (később négy) vizsgaközpont próbálta ki az internetes vizsgáztatás rendszerét. A tavasz végén bevezetett járványügyi veszélyhelyzet miatt létrehozott lehetőség élettartamát augusztus végéig kívánja meghosszabbítani a minisztérium.

Az újdonsült döntés a továbbiakban is bármilyen időpont és határidő rögzítése nélkül teremti meg az online vizsgáztatás jogszabályi feltételeit.

Az online nyelvvizsgáztatás alapvető feltételei közé tartozik a vizsgázó fél azonosítása, illetve a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti internetes kapcsolat folyamatos fennállása. A vizsgáztatás egyik fontos része, hogy a vizsgaközpontok ki tudják zárni annak lehetőségét, hogy a vizsgázó fél esetleg más, harmadik személytől származó segítséget vegyen igénybe.

A járványhelyzet idejére bevezetett módosításoknak hála, a vizsgázók a vizsgahelyszíneken történő megjelenés helyett elektronikus úton akár otthonról is letehetik a nyelvvizsgát, ezzel megszerezve a nyelvvizsga-bizonyítványt.