Csak évekkel később bukott le a húga helyett nyelvvizsgázó lány

A nyelvvizsgára jelentkező személy soha ne bízza másra a bizonyítvány megszerzésének feladatát. Még akkor sem, ha az illetővel meglehetősen közeli kapcsolatban áll…

Vádat emeltek a nyelvvizsgán csalást elkövető testvérpár ellen. A vizsgára jelentkező lány helyett végül nővére jelent meg, s szerezte meg húga német nyelvvizsgabizonyítványát.

A Pécsi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy testvérpár ellen, mivel egyikük a másik helyett nyelvvizsgázott – közölte Magyarország Ügyészsége.

A vád alapján a fiatalabbik testvér 2015-ben számos alkalommal tett próbát a középfokú német nyelvvizsga megszerzésére, ám ezek nem jártak sikerrel. Ezt követően a gyanúsított megegyezett nővérével, hogy az idősebbik lány majd helyette fogja megszerezni húga nyelvvizsgabizonyítványát.

A németül jól beszélő testvér a húga személyi igazolványával jelentkezett a pécsi vizsgahelyen, részt vett az írásbeli és szóbeli vizsgán, s végül a nyelvvizsga jegyzőkönyvét is testvére helyett írta alá. Mivel a nyelvvizsga sikeresnek bizonyult, így középfokú német nyelvvizsgáról szóló nyelvvizsgabizonyítványt állítottak ki a vizsgán részt nem vevő, fiatalabb lánytestvér részére.

A testvérpár tettüket ugyan nem ismerték el, de a szakértői vélemény alapján az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a lányok tette a közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására alkalmas.