Alapszintű nyelvvizsgához kötnék a külföldi élettársak tartózkodási engedélyét Ausztráliában

Az angolul nem tudó személyek mindössze 13 százaléka dolgozik, szemben az angolul jól beszélő személyek 62 százalékával. Ausztrália kormánya változtatni szeretne a helyzeten.

Az új szabály várhatóan 2021 közepén lép életbe.

Alapszintű angol nyelvvizsgához kötné az ausztrál kormány az állandó tartózkodási engedély megadását az ausztrál állampolgárok külföldi élettársainak. – jelentette be Alan Tudge ausztrál bevándorlásügyi miniszter.

Scott Morrison miniszterelnök indoklása alapján elengedhetetlen az angol nyelv alapszintű ismerete ahhoz, hogy valaki a társadalom részeként jelen lehessen, munkát találjon, és hozzájusson az élethez szükséges szolgáltatásokhoz.

A bevándorlásügyi miniszter közleménye alapján az érintettek ingyenes nyelvtanfolyamokon vehetnek majd részt. Az ausztrál kormány még az év elején bejelentette, hogy az Adult Migration English Program (AMEP) révén végleg megszünteti a migránsok ingyenes angol nyelvtanfolyamokra való bejutásának korlátozását. Az érdekeltek mostantól annyi órát érhetnek el, amennyire csak szükségük van a szakmai angol nyelvismeretek elsajátításához.