Továbbra sem döntött újabb nyelvvizsga-amnesztiáról a kormány

Előző cikkünkben közöltük, hogy a múlt hónapban útjára indított petíciót, amelyet a 2022-es nyelvvizsga-amnesztia érdekében kezdeményeztek a hallgatók, több mint hétezren írták alá. A kormány ennek ellenére sem hozott döntést az újabb nyelvvizsgamentességgel kapcsolatban.


Nem hozott a kormány a nyelvvizsga-amnesztiával kapcsolatban külön döntést, amíg ez nem történik meg, az általános szabályok érvényesek. Talán valamivel nehezebb volt a nyelvoktatás feltételeit biztosítani tavaly is, de „alapvetően helyes döntés, hogy egy diplomás embertől elvárás, hogy egy nyelvet legalább középfokon beszéljen”.

 – árulta el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

nyelvvizsga.hu, diplomaátvétel, nyelvvizsga-amnesztia, diploma nyelvvizsgamentesség, diploma átadás, végzős hallgatók diplomával

fotó: pexels.com


Több ezren szeretnének idén is könnyítést

A mai (2022. 01. 17.) statisztika alapján eddig több mint hétezren írták alá azt a petíciót, amelyet az idén végző egyetemisták indítottak. Az aláírásgyűjtés célja, hogy a 2020-as és 2021-es nyelvvizsgamentesség után idén is kapjanak felmentést a végzősök a diploma átvételéhez szükséges nyelvvizsga-kötelezettség alól.

A petícióhoz tartozó leírás alapján 2005 óta kötelező a diplomához a nyelvvizsga, de a lassan harmadik éve megrendezett nyelvvizsga-amnesztiának köszönhetően tizenöt évre visszamenőleg mindenki megkapta a diplomáját nyelvvizsga nélkül is.

„Többen kérdeztétek, hogy nem lehetne-e többet tenni, ha már van ez a petíció és ilyen sokan aláírták.

Mi, ahogy tudjuk csináljuk a mozgósítást, itt a petíció közleményeiben, megosztottuk mi is több helyen, elküldtük a nagyobb hírportálok 444, 24, telex, de azok nem írtak róla, több másik viszont igen (már több mint 8 cikk született a petícióról) és a kormányzati szerveknek.

A többi mozgósítást Ti tudjátok csinálni. Egy ember is rengeteget tud tenni.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy még bármikor meghosszabbíthatják.”

– írják a legfrissebb közleményükben a petíciót kezdeményező hallgatók. A közleményben kiemelik azt a járványhelyzettel kapcsolatos tényezőt is, hogy a korlátozások miatt sok végzős nem tudott dolgozni, így jövedelem hiányában sem nyelvtanfolyamra, sem pedig magántanárhoz nem tudott járni.


Az elmúlt évek statisztikája

Az elmúlt két évben megrendezett nyelvvizsga-amnesztiák ugyan megoldották a “beragadt” diplomák problémáját (2021-ben csaknem 110 ezer diplomát állítottak ki az egyetemek), de a szakemberek szerint továbbra is egyértelmű a tény, hogy a felsőoktatásban tanulók hiányos nyelvtudásával foglalkozni kell.

Az első nyelvvizsgamentességet 2020-ban rendelte el a kormány a járványhelyzetre való tekintettel. Egy év elteltével a hallgatók több aláírásgyűjtést is indítottak az újból elrendelt nyelvvizsga-amnesztia ügyében. Hónapok múlva született meg a döntés, amely döntés eddig további 25 ezer diploma kiállítását eredményezte.

Forrás: Eduline.hu