Tényleg többet ér a sorkatonaság mint egy nyelvvizsga?

A választható sorkatonaságért járó többletpontok megszerzése egyre népszerűbbnek bizonyul a felsőoktatásba jelentkezők körében, míg ez sajnos nem mondható el a nyelvvizsga-bizonyítványról. 


Ahogy egy korábbi cikkünkben már említettük,

az a felsőoktatásba jelentkező személy, aki egyéves önkéntes katonai szolgálatot és szakkiképzést vállal, az másfélszer annyi többletpontban részesül, mint akinek felsőfokú nyelvvizsgája van.

Ezt az állítást a kormányrendelet mellett a 2021. szeptember 6-án megjelent Magyar Közlönyben foglaltak is alátámasztják. Eszerint jövőre akár 64 többletpontot is bezsebelhet az az elszánt jelentkező, aki a felvételi előtt egyéves sorkatonasági kiképzésen vesz részt.

Csak hogy tisztában legyünk vele: a szakkiképzés nélküli, legalább hat hónapos katonai szolgálat 16 többletpontot ér; de ha valaki a szakkiképzést is végrehajtja, akkor már 32 többletpontot kap az egyetemi felvételinél; aki pedig a szakkiképzést követően újabb hat hónapot vállal, az összesen 64 többletpontra lesz jogosult.

fotó: pexels.com


A rendelet igencsak negatív visszhangot kapott a diákérdekképviseletek és az ehhez tartozó szakmai képviseletek között is, hiszen a döntés értelmében az előbb említett egyéves katonai szolgálattal magasabb pontszámot kaphatnak a felvételizők, mint azt egy felsőfokú nyelvvizsgával tennék. Az egy évig tartó sorkatonaság mellett egy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező felvételiző ugyanis maximum 40 pontra jogosult.

De a sorkatonaság és a nyelvvizsga mellett mi más adhat még többletpontot egy felvételinél? Bár a jelentkezésre még jó pár hónapot kell várni, azt már most is tudhatjuk, hogy egy dolog továbbra sem változik: a többletpontok maximális pontszáma 2022-ben is 100 lesz.


Miért jár a többletpont?

  • emelt szintű érettségi (maximum 100 pont) – minimum 45%-os eredmény után, tárgyanként 50 többletpont
  • nyelvtudás (maximum 40 pont) – egy középfokú (B2-es) nyelvvizsgáért 28 pont, egy felsőfokú (C1-es) nyelvvizsgáért pedig 40 pont jár
  • szakképzés – egy szakképesítést igazoló bizonyítványért 32 pont jár (amennyiben az a szakképesítés a megjelölt felsőoktatási intézmény által is elfogadott)
  • katonai szakkiképzés – egy hat hónapos katonai szolgálat 16 pontot, az ehhez tartozó szakkiképzés elvégzése további 16 pontot, az ezt követő egy éves katonai szolgálat letöltése pedig további 32 pontot, tehát összesen 64 pontot ér
  • felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél – azonos képzési terület szakjára történő jelentkezés esetén 32 pontot ér
  • képzési területenként eltérő módon adható pluszpontok – különböző tematikájú versenyek (sport, tanulmányi, művészeti, stb.) és OKJ szakképesítésért járó többletpontok
  • esélyegyenlőség – hátrányos helyzetű, vagy fogyatékossággal küzdő esetleg gyermeket gondozó személy számára 40 többletpont jár

Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további, nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ.

Ha pedig úgy döntöttél, hogy a többletpontok közül a nyelvtudás felkeltette érdeklődésedet, és a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket is!

Forrás: Eduline.hu