Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet?

A kérdés egyszerű és összetett. A legtöbb nyelvtanulónak egy középfokú (B2-es) nyelvvizsga megszerzése a cél. Mennyi idő kell ahhoz, hogy ez sikerülhessen?


Különböző felmérések és kutatások alapján egy kezdő nyelvtanulónak (amit az A0 szint elnevezés szimbolizál) átlagosan 70 órára van szüksége, mire eljut a minimum – azaz A1-es – szintre. Az A1-es szint megszerzését követően a felmérést végző szakemberek szerint további 150 óra szükséges, hogy a nyelvtanuló az A2-es szintre juthasson.

fotó: pexels.com


Az alapfok megszerzése után sincs megállás: a következő szint a B1-es, ami többek között a középszintű nyelvi érettségi nehézségi szintjét is jelenti. Ennek eléréséhez A2-es szintről nagyjából 300 órányi nyelvtanulásra van szükség. A felmérések szerint ezután további 200 óra ráfordítására van szüksége a nyelvtanulónak, hogy nyelvi készségeit B1-ről B2 szintre, vagyis középfokúra fejleszthesse.

Tehát a szakemberek véleménye alapján elmondható, hogy egy teljesen kezdőnek átlagosan 720 órányi (70 + 150 + 300 + 200) nyelvtanulásra van szüksége a B2 szintű nyelvtudás megszerzéséhez.

Ez a mennyiség természetesen több tényezőtől is függ: ilyenek a nyelvtanár tanítási módszerei és hatékonysága, a tanulás során használt tananyag, és persze a tanuló motiváltsága is.

Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további, nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu