Szükség lesz nyelvvizsgára a továbbtanuláshoz?

Egy darabig úgy tűnt, hogy kötelező lesz a nyelvvizsga megléte az egyetemi felvételihez. A rendelet bevezetésének ötlete még 2019-ben tűnt fel, ám az azt követő évben különböző okok miatt el is törölték.


Két évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a szabályok értelmében 2020-tól minden felsőoktatásba jelentkező személynek rendelkeznie kell majd legalább egy középfokú nyelvvizsgával. A szabályt végül eltörölték, és azóta sem helyezték újra érvénybe.

fotó: pexels.com


„A nyelvvizsgára vonatkozó előírás 2020-as visszavonásának fő jogi indoka az volt, hogy nem illeszkedik a NAT-hoz, és amíg a NAT nem rendezi azt,

hogy a középiskola végére B2-es szintre készítse fel a diákokat, addig nem lehet felsőoktatási bemeneti követelményként meghatározni.

Mivel a NAT-módosítás csak felmenő rendszerben vezethető be, így leghamarabb 4 év múlva lehet ismét aktuális a kérdés.” – nyilatkozta korábban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az Eduline-nak.

Tehát a nyelvvizsgáról egyelőre elmondhatjuk,

 hogy 2022-ben sem lesz követelmény az egyetemi felvételihez.

Habár nem kötelező, ennek ellenére érdemes elgondolkodni egy legalább középfokú nyelvvizsga megszerzésén – már csak a felvételin szerezhető plusz pontok miatt is. Egy államilag akkreditált komplex középfokú (B2) nyelvvizsga 28, egy felsőfokú (C1) nyelvvizsga pedig 40 többletpontot ér. Fontos megemlíteni, hogy a nyelvtudásért összesen maximum 40 pont jár a felvételin. Azaz egy jelentkezőnek hiába van egy B2-es és egy C1-es nyelvvizsgája is: a két bizonyítványért nem 68, hanem csak 40 pontot kaphat.

Forrás: Eduline.hu