Heves megyében is csökkent a nyelvvizsgázók száma

Nem csak Budapesten romlott a nyelvtanulás népszerűsége: Heves megyében tíz évvel ezelőtt kétszer annyian szereztek nyelvvizsga-bizonyítványt, mint tavaly.


Ahogy általában mindent, úgy a nyelvtanulást is negatív irányban érintette a hazánkban jelenleg is dübörgő koronavírus-járvány: hónapokon keresztül nem lehetett jelentkezni nyelvtanfolyamra, és a nyelvvizsgáztatás is szünetelt. A nyelvvizsga népszerűségét a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bevezetett nyelvvizsga-amnesztia is tizedelte, hiszen a rendelet értelmében minden diplomázó egyetemista mentesült a nyelvvizsga-kötelezettség alól; így aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, az nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is átvehette diplomáját.

fotó: pexels.com


Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen nyolcezren élhettek ezzel a lehetőséggel tavaly, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán pedig több mint háromezren.

Az idén is bevezetésre került nyelvvizsga-amnesztia nagyban hozzájárult a nyelvvizsgázók számának drasztikus csökkenéséhez:

  • 2019-ben 124.469-en szerettek volna nyelvvizsgát tenni, 2020-ra ez a szám lecsökkent 86 ezerre, ami 31 százalékos visszaesést jelent
  • ebben az évben a 124.469 jelentkező közül összesen 82.368-an tettek sikeres vizsgát, az előző évben pedig 59 ezer embernek sikerült, így közel 28 százalékkal kevesebben érték el a minimum követelményt
  • tíz évvel ezelőtt 166 ezren próbálkoztak és csaknem 100 ezer jelentkező meg is szerezte nyelvvizsga-bizonyítványát
  • a kelet-magyarországi régióban (ahogy Heves megyében is) a nyelvvizsgázók 53 ezres létszáma 2020-ra 36.139-re csökkent, ami 32 százalékos visszaesésnek felel meg

Aki a tavalyi évben szeretett volna vizsgázni, annak az online nyelvvizsga lehetősége nyújtott segítő kezet. Erről bővebben Micski Judit, az egri Katedra Nyelviskola ügyvezetője nyilatkozott a Heol.hu-nak.

– A pandémia alatt pár hónapon keresztül drasztikusan megnőtt az online vizsgázók száma, ami azonnal visszaállt a havi 5–10-re, amikor újból lehetett személyesen vizsgázni. Egyértelmű, hogy vizsgázóink nem szeretik az online megmérettetést.

Dudar Zsófia Lilla, az egri Bonus Nyelviskola vezetője elmondása szerint a járványhelyzet csaknem felére csökkentette az intézményükben tanulók számát. A nyelvvizsgázók száma is hasonlóképpen alakult az elmúlt két évben: 2019-ben három ezernél is többen vágtak neki a nyelvvizsgának, tavaly pedig mindössze 1200-an tettek próbát. Zsófia egy másik nézőpontból látja az online nyelvoktatás és vizsgáztatás lehetőségeit:

– Online nyelvórákon Zoom felületen oktatunk azóta is kilencven százalékban. Amint a rendeletek megengedték, újra volt lehetőség tantermi oktatásra, a tanulóink azonban kényelmesebbnek és magas színvonalúnak ítélik az online órákat, így nem kívántak visszatérni a tantermekbe.

– árulta el a nyelviskola vezetője a Heol.hu-nak.

Forrás: Heol.hu