Szükségem van nyelvvizsgára a munkavállaláshoz?

A mai világban bizony nem ritka, hogy az általunk választott álommunka elvállalásához nyelvvizsgára, vagy legalábbis megbízható nyelvtudásra van szükségünk.


Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője szerint idén is nőtt azoknak a személyeknek a száma, akik munkavállalás miatt vágtak neki a nyelvtanulásnak. Ezzel egyidőben a nyelvtudásra vonatkozó elvárások is bővültek az érintett cégeknél, ez valószínűleg közrejátszik abban, hogy az utóbbi időben az online, azaz internetes úton történő nyelvtanulás is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

nyelvvizsga.hu, online nyelvtanulás, jelnyelv tanulása online, nyelvtanulás otthonról, jelnyelv otthonról

fotó: pexels.com


A mai világban elengedhetetlen a nyelvtudás, ez főként akkor igaz, ha egy multinacionális vállalatnál szeretne munkát vállalni az ember. Szilágyi-Bécsi Tímea, az INT-Solution Üzleti Tanácsadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője a következőképp vélekedett:

– A nyelvvizsga papír mellett fontos az is, hogy ki mennyire meri használni az idegennyelvtudását. A kiválasztások során nem egyszer találkoztam azzal a jelenséggel, hogy bár papírja van a nyelvtudásról, használni nem tudja éles helyzetben, vagy munkakörnyezetben. A bizonyítvány jól jön akkor, ha a közszférában olyan munkakörben helyezkedünk el, ahol nyelvpótlékot adnak, egyéb esetben fontosabb lehet a praktikus tudás és a bátorság is.

– magyarázta Szilágyi-Bécsi Tímea a Pénzcentrumnak. A tulajdonos-ügyvezető szerint fontos megjegyezni, hogy a nyelvtudásunk fejlesztéséhez manapság rengeteg ingyenes anyagot és módszert lehet elérni az interneten: ilyenek lehetnek az idegennyelvű videók, a szakmai cikkek, és az egyre jobban népszerűsödő podcast-adások is.


Mi a teendő egy nyelvtudást igénylő munka állásinterjúján?

Juba-Nagy Ágnes szerint a nyelvtudásra vagy az azt igazoló nyelvvizsgára a munkahelyen történő nyelvi-hátrányok elkerülése miatt is van szükség. A nyelvvizsga például azért is egy igencsak fontos tényező, mert ez az első szűrő amit megnéznek egy önéletrajzon.

 – Sokszor a bizonyítvány sem elég, mert valaki hiába tette le húsz éve a nyelvvizsgát, nem használja az angolt aktívan. Az interjún főként magunkról, az előző munkatapasztalatokról kell beszélni, de beleszőnek egy-egy olyan kérdést is, amire nem lehet előre felkészülni.

– nyilatkozott a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője. Juba-Nagy Ágnes szerint a formális mondatalkotást akár a munkahelyen is könnyen el lehet sajátítani, de ha valakinek egy tárgyalás vagy konferencia alkalmával kell hasznosítania nem éppen stabil nyelvtudását, az könnyen bajba is kerülhet.

A Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője a munkavállalás előtt állóknak azt tanácsolja, hogy gyakoroljanak be olyan hétköznapi kifejezéseket, amiket a mindennapi magyar kommunikációban is nap mint nap használnak. Hozzáfűzte, nyelviskolájukban lehetőség van üzleti angolt is tanulni, amit kommunikáció alapon oktatnak.

Forrás: Pénzcentrum.hu