Mennyit ér a nyelvvizsga a felvételinél?

A nyelvtudásért 2021-ben is összesen 40 pontot lehet bezsebelni a felvételin. Az pedig, hogy ebből hány pontot ér a közép- és felsőfokú nyelvvizsga, kiderül a cikkünkből.


Az egyetemi felvételin maximum 40 pontot lehet összegyűjteni a nyelvtudásért. A középfokú nyelvvizsgáért 28 pontot, a felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványért pedig 40 pontot lehet kapni. Az eljárás során fontos megjegyezni, hogy nem jár többletpont a részvizsgákért, tehát egy írásbeli vagy szóbeli bizonyítvány birtoklása nem elegendő a kívánt pontok begyűjtéséhez – ehhez komplex nyelvvizsgára van szükség.

Ez alól kivétel, ha a jelentkezőnek szakértői véleménye van arról, hogy a komplex nyelvvizsgát a sajátos nevelési igényei miatt nem képes megszerezni. Ebben az esetben az érintett személy csak a szóbeli vagy csak az írásbeli részért is megkaphatja a többletpontokat: középfokú nyelvvizsgarész esetén 28 pontot, felsőfokú nyelvvizsgarész esetén pedig 40 pontot.

A nyelvtudásért járó többletpontok számolásánál érdemes azt is fejben tartani, hogy a jelentkező személy maximálisan 40 pontot érhet el, tehát hiába rendelkezik több nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, 40 pontnál többet nem érhet el a felvételinél.

nyelvvizsga.hu, szótár, nyelvvizsga, tanulás, nyelvtanulás, nyelvvizsga felvételinél

fotó: pexels.com


A nyelvtudásért járó többletpontok számításával kapcsolatban a kivételek közé tartoznak azok a képzések is, ahol az adott szakok elvégzésekor tett gyakorlati vizsga eredménye alapján rangsorolják a jelentkezőket. Az ilyen szakok elvégzéséért nem jár többletpont a felvételinél. Ezek a szakok lehetnek többek között a művészeti, a művészeti tanárképző szakok és művészetközvetítési képzések, illetve az edző és a szakoktató alapképzési szakok is.

Ahhoz, hogy a jelentkező a felvételi pontszámításhoz sikeresen hozzáadja a már meglévő nyelvvizsgáját, nem kell semmilyen további dokumentumot sem feltöltenie, amennyiben a nyelvvizsgáját 2003. január 1. után szerezte; az említett dátum után megszerzett nyelvvizsgákat ugyanis az Oktatási Hivatal a közhiteles nyelvvizsga-adatbázisból ellenőrzi.


A külföldön szerzett nyelvvizsgáról

Ha a felsőoktatásba jelentkező személy külföldi nyelvvizsgával rendelkezik, akkor azt a nyelvvizsgát még a pontszámítás előtt haladéktalanul honosítani kell. A honosításról bővebben oldalunk Hasznos infók menüpontjában lehet olvasni. Természetesen léteznek olyan nyelvvizsgaközpontok is, amelyek nyelvvizsgáját nem szükséges honosítani a felvételi eljárásban történő érvényesítéshez, ilyen központok a Cambridge Assessment English vagy a Goethe Institut.

Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgákkal és többletpontokkal kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu