Szerdától öt vizsgaközpontban lehet online nyelvvizsgázni

Az előírt feltételeknek megfelelő öt vizsgaközpont kapta meg az akkreditációt az internetes úton, másnéven online szervezhető nyelvvizsgáztatáshoz – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Az ITM szerint a koronavírus-járvány első hulláma alatt bevezetett lehetőség népszerűnek bizonyult: májustól augusztus közepéig mintegy hétezer online nyelvvizsgát tettek, ebből majdnem ötezret sikeresen.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az őszi időszakban összesen öt nyelvvizsgaközpont nyújtotta be akkreditációs kérelmét az Oktatási Hivatalhoz, végül szerdán az ötödik is megkapta az engedélyt arra, hogy személyes érintkezés nélkül, online formában is szervezhessen nyelvvizsgát.

A minisztérium emlékeztetett: a kormány a nyár végén döntött arról, hogy a megfelelően felkészült vizsgaközpontok – újabb határidő meghatározása nélkül – a továbbiakban is szervezhetnek internetes úton történő nyelvvizsgát.

A távolból – akár otthonról – vizsgázás lehetősége a veszélyhelyzet megszűnése után is elérhető marad – emelte ki az ITM.

Az online nyelvvizsgára akkreditált központoknak biztosítaniuk kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához szükséges technikai feltételeket. Ilyen feltétel többek között a vizsgázó megbízható azonosítása, illetve a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti informatikai kapcsolat folyamatos fennállása. A vizsgaközpontoknak gondoskodniuk kell a vizsga ellenőrzéséről is: egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó egy harmadik féltől származó, a vizsgázás során tiltott segítséget vegyen igénybe. Az előírt feltételeknek megfelelő központokban hat nyelvből (angol, francia, német, orosz, olasz és és spanyol) szerezhető online úton általános nyelvvizsga-bizonyítvány.

Az online nyelvvizsga szervezésére akkreditált vizsgaközpontok a következők (az akkreditáció dátuma szerint):

  1. Euroexam Vizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. szeptember 30.)
  2. iTOLC Nyelvvizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. október 7.)
  3. ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft. (akkreditáció dátuma: 2020. október 15.)
  4. Corvinus Nyelvvizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. november 4.)
  5. TIT Nyelvvizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. november 18.)

Forrás: MTI