Egyelőre nem kapnak felmentést az egyetemisták a kötelező nyelvvizsga alól

A diploma nyelvvizsga alóli felmentéséről továbbra sem döntött a kormány, a döntéshozók türelmet kérnek.

A nyelvvizsga alóli mentesség előzménye, hogy 2020. április 7-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése alapján az a diplomázó, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz, az mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól, és megkaphatja oklevelét. A miniszter akkori elmondása alapján a diplomás munkavállalókra a magyar gazdaság újraindításához volt szükség. Nem meglepetés, hogy ez a kijelentés rengeteg diploma kiállításához vezetett.

A nyelvvizsga-kötelezettség alóli felmentés időszaka elmúlt, a kormány pedig még nem hozta meg az ezzel kapcsolatos további döntéseket.

– Nincs napirenden, hogy a most diplomázóknak is elengedjék a kötelező nyelvvizsgát – válaszolta csütörtökön Gulyás Gergely a Privátbankárnak.

fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A nyelvvizsga alóli felmentés a jelenleg folyó oktatási helyzet szempontjából is fontos, hiszen a felsőoktatásban résztvevő tanulók most is online oktatásban részesülnek, csak úgy, mint a tavaszi karanténidőszak alatt. A legközelebbi Kormányinfó alkalmával remélhetőleg választ kapnak az érdeklődők a nyelvvizsga alóli felmentés kérdésére.