Palkovicshoz fordulnak a nyelviskolák

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete levélben kérte Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár segítségét.

Az üzenet szerint a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete arra kéri a kormányt, hogy a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére a gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló rendeletébe iktassa be a TEÁOR 8559 (Mns egyéb oktatás száma, ez a szakágazat tartalmazza az elsősorban felnőtteknek ajánlott és tartott oktatás és szakmai képzés bármely formáját) – tevékenységet főtevékenységként folytató felnőttképzéssel foglalkozókat is, így csökkentve terheiket.

– Nagyságrendileg százezer korábban végzett hallgató vehette át idén a diplomáját nyelvvizsga nélkül. Több százezer diák örülhetett a felsőoktatásba való bekerüléshez a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlésének, ugyanakkor ez a döntés egyes üzletágakat negatívan érintett. fejtette ki az egyesület üzenetét a Népszava.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének felmérése alapján a vírushelyzet miatt közel 30 ezerrel csökkent a nyelviskolák tanulóinak létszáma. A járványhelyzet bekövetkeztével az iskolák a szervezett tanfolyamok mintegy felét tudták internetes úton megtartani. A novemberben bekövetkezett második járványhullám a jelek szerint csak tovább nehezíti a nyelviskolák helyzetét.

Forrás: nepszava.hu