Nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi?

Mennyit ér a nyelvvizsga egy emelt szintű érettségihez képest? Mindkettő beszámítható a felvételi többletpontok közé? Kiválthatom az egyiket a másikkal?


Már első körben le szeretnénk szögezni, hogy a nyelvvizsgánkkal sajnos nem lehet kiváltani az emelt szintű nyelvi érettséginket, de emelt szintű érettségivel bizony van lehetőség a nyelvvizsga-bizonyítvány kiváltására. Az Oktatási Hivatal közleménye alapján az emelt szintű érettségi

40-59 százalékos siker esetén alapfokú (B1-es) komplex nyelvvizsgával,

legalább 60 százalék elérése esetén pedig középfokú (B2-es) komplex nyelvvizsgával

egyenértékű bizonyítványnak számít. A nyelvvizsgával kapcsolatos egyenlőség az érettségi bizonyítvány záradékába kerül be, amely kimondja, hogy a bizonyítvány bármely hazai nyelvvizsgaközpont nyelvvizsga-bizonyítványával egyenértékű.

nyelvvizsga.hu, nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi, toll, ceruza és füzetek

fotó: pexels.com


A két tannyelvű oktatásban résztvevő tanulók érettségi-bizonyítványa felsőfokú (C1-es) komplex nyelvvizsgának minősül, ha az adott idegen nyelvből tett érettségin legalább 60 százalékot ér el, és az adott idegen nyelven még legalább másik két vizsgatárgyból sikeres középszintű vizsgát tesz a vizsgázó.

Mennyit ér a nyelvtudás a felvételin?

Az egyetemi felvételin maximum 40 pontot lehet összegyűjteni a nyelvtudásért. A középfokú nyelvvizsgáért 28 pontot, a felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványért pedig 40 pontot lehet kapni. Az eljárás során fontos megjegyezni, hogy nem jár többletpont a részvizsgákért, tehát egy írásbeli vagy szóbeli bizonyítvány birtoklása nem elegendő a kívánt pontok begyűjtéséhez – ehhez komplex nyelvvizsgára van szükség.

Ez alól kivétel, ha a jelentkezőnek szakértői véleménye van arról, hogy a komplex nyelvvizsgát a sajátos nevelési igényei miatt nem képes megszerezni. Ebben az esetben az érintett személy csak a szóbeli vagy csak az írásbeli részért is megkaphatja a többletpontokat: középfokú nyelvvizsgarész esetén 28 pontot, felsőfokú nyelvvizsgarész esetén pedig 40 pontot.

A nyelvtudásért járó többletpontok számolásánál érdemes azt is fejben tartani, hogy a jelentkező személy maximálisan 40 pontot érhet el, tehát hiába rendelkezik több nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, 40 pontnál többet nem érhet el a felvételinél.

A felvételi eljárás során a nyelvtudás igazolásához nem kell semmilyen dokumentumot sem feltölteni az adott elektronikus felületre, mert 2003 óta az Oktatási Hivatal külön adatbázisból ellenőrzi, hogy a jelentkező valóban rendelkezik-e sikeres nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu