Több olyan egyetem is van, ahol a jelentkezők nagy részének már a felvételikor megvan a nyelvvizsgája

A Corvinuson, az ELTE-n és a BME-n is kilencven százalék körüli a nyelvvizsgát szerzett, potenciális elsőévesek aránya. Egyetlen olyan egyetemi kar van Magyarországon, ahol az összes felvett jelentkezőnek már van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. Részlet a HVG Nyelvtanulás 2022 kiadványból.


Százból kilencvenkilenc felvett hallgatónak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája a Budapesti Corvinus Egyetemen – többek között ez is kiderült a HVG Diploma 2022 kiadványából. A nyelvvizsgával felvettek aránya alapján összeállított rangsor második helyén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll 90,31 százalékkal, a harmadik pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem 89,63 százalékkal.

A HVG felsőoktatási kiadványa több szempont alapján rangsorolja a felsőoktatási intézményeket: többek között figyelembe veszik például a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, a MTA-címmel rendelkező oktatók arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát és a felvett jelentkezők pontátlagát. A rangsor fontos eleme a nyelvvizsgával rendelkezők aránya is, amely statisztika egyre fontosabbá vált az utóbbi időben, hiszen időről időre egyre több diploma ragad benn az egyetemeken és főiskolákon azért, mert a végzős hallgatók még nem tudták megszerezni a diplomájuk átvételéhez szükséges nyelvvizsga-bizonyítványt.

A rangsorból kiderül, hogy nyolcvan százalék feletti a nyelvvizsgával rendelkező elsőévesek száma az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán, tízből legalább nyolc felvettnek van nyelvvizsgája a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen, a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen és az Állatorvostudományi Egyetemen.

nyelvvizsga.hu, egyetemi könyvtár, könyvtár

fotó: pexels.com


Ahol száz százalékos az arány

A HVG nyelvvizsga alapján felállított rangsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara foglalja el méltó első helyét.

Ez az az egyetem, ahová múlt évben több mint háromszázan jutottak be, és a felvételt nyert jelentkezők közül mindenkinek volt legalább egy középfokú nyelvvizsgája.

Az arány persze nem véletlen, hiszen a kar alapszakjaira való jelentkezéshez idén is kötelező a legalább B2-es (középfokú) nyelvvizsga-bizonyítvány vagy az azzal egyenértékű okirat megléte.

A második helyen a Corvinus csekély egy százalékkal mutat gyengébb teljesítményt a felvételizők nyelvvizsga-birtoklását tekintve (itt 99,08 százalékos az arány), a harmadik helyet pedig az ELTE gazdasági kara foglalja el 98,71 százalékkal.

Na de mégis miért fontos a nyelvvizsga?

A nyelvvizsga jelentősége valójában a diploma megszerzésével van kapcsolatban: a felsőoktatási törvény alapján az alap- és az osztatlan szakokon legalább egy általános, B2-es nyelvvizsgára van szükség ahhoz, hogy a végzősök átvehessék a diplomájukat, több szakon ráadásul még szigorúbbak ezek a szabályok (egyes szakokon az általános nyelvvizsga helyett szaknyelvi vizsgát kérnek a diploma átvételéhez).

A HVG Nyelvtanulás 2022 kiadványt keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu