Nyelvtanulás felnőtt vagy idős korban?

Sokan jóval a gyermekkoruk elhagyása után szeretnének belevágni a nyelvtanulásba, mert fiatalként vagy nem volt rá lehetőségük vagy nem szerettek volna még ilyesmivel foglalkozni. A nyelvtanulásra kortól függetlenül mindig van lehetőség, sőt, felnőtt vagy idős korban előnyökkel is járhat annak elkezdése.


Az újdonság ereje

Kihívásokat mindig kell keresni, hiszen tapasztalatok útján tud csak igazán fejlődni az ember. A nyelvtanulás számos területen hathat ösztönzőleg: kezdetben kizökkent a szokásos életmódból, amely újdonsággal járó lendületet hoz magával; majd ezt a lendületet a munkavégzés alatt is készséggel fel lehet használni. Nem árulunk el titkot ha elmondjuk, hogy sokkal könnyebben sajátíthatunk el valamilyen új forrásból származó tudást, ha pozitívan, örömmel vágunk bele annak megtanulásába. Fontos megemlíteni azt is, hogy a sikerélményeknek hála az önbizalom is fejlődik.

Ha nem egyedüli hanem csoportos nyelvtanulás mellett határozza el magát a lelkes tanuló, akkor ebben az esetben az edukáció a szociális élet megújulásához is vezet, ami elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott élet folytatásához. Az újdonságok megélése és a friss kapcsolatok megszerzése egy jobb közérzethez, később pedig nagy valószínűséggel egy hosszan tartó, lelki felüdüléshez vezet. Persze nem csak lelki „gyógymódról” van itt szó, ha nyelvtanulásról beszélünk…


nyelvvizsga.hu, szótár, angol szótár, nyelvtanulás

forrás: pexels.com


Egy a közelmúltban elvégzett, az agy szerkezetére irányuló kutatás arra az eredményre jutott, hogy a nyelvtanulás hatására megnövekszik az agy kéregvastagsága és a hippokampusz térfogata is, amely hosszútávon idegrendszeri javulást, hatékonyabb stresszlevezetést és memóriajavulást eredményez. Ezek mellett javítja a koncentrációs képességet, illetve javul a tanuló szókincse és kommunikációs készsége is.

Munka és nyelvtudás

Még ha a nyelvtanulással nem is feltétlenül az új munkahely keresése a cél, ennek ellenére mindig előnyös ha az ember birtokában van egy vagy több idegen nyelv ismeretének. Ez azért fontos, mert a mai világban a legtöbb munkapozíció betöltéséhez már a minimális elvárások között szerepel az a bizonyos nyelvtudás, amit az esetek nagy százalékában egy azt igazoló, hivatalos dokumentummal – avagy nyelvvizsga-bizonyítvánnyal – kell bebizonyítani a munkáltató számára.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MIZU MISKOLC