Ezen a felületen lehet megtekinteni a megszerzett nyelvvizsgákat

Az Oktatási Hivatal két évtizede fejleszti rendszereit, néhány évvel ezelőtt pedig felmerült, hogy ezek összekapcsolásával és az adatok közzétételével akár a teljes „oktatási életutat” nyomon lehet követni.

„Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás, amely az állami adatbázisok összekapcsolásával jött létre, megkönnyíti az állampolgárok ügyintézését”

– hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón.

Az Oktatási Hivatal weboldalán, ügyfélkapus alkalmazásban érhető el az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás, amelyben elektronikusan hozzáférhetők a nyilvántartásokban kezelt legfontosabb adatok. Jellemzően az elmúlt két évtized adatai találhatók meg olyan tanulmányokról, amelyek valamilyen állami bizonyítvánnyal zárultak.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy évente nagyon sokan fordulnak a hivatalhoz azért, mert például munkavállaláshoz szükségük lenne elveszett bizonyítványaikra.

„Ezzel a szolgáltatással az ügyfélkapuval rendelkezők akár külföldről is hozzájuthatnak az Oktatási Hivatal nyilvántartásaiban tárolt egyes oktatási adataikhoz”

– emelte ki Brassói Sándor, hozzátéve, az itt szereplő adatok hitelesnek tekinthetők.


nyelvvizsga.hu, online tájékozódás, netezés, fiatal lány az ágyon fekve laptopozik

forrás: pexels.com


Az Oktatási Hivatal elnöke beszélt arról is, hogy a tavaly óta elérhető szolgáltatást eddig mintegy tizenkétezren vették igénybe. Az online rendszer természetesen mobiltelefonra is optimalizált.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a merfoldkovek.oh.gov.hu weboldalon elérhető szolgáltatásban a felhasználó megtekintheti az információkat arról, mettől meddig, melyik oktatási intézményben folytatott tanulmányokat, megnézheti érettségi bizonyítványa, nyelvvizsga-bizonyítványa és felsőfokú oklevele adatait, a köznevelésben, illetve a felsőoktatásban létesített alkalmazotti jogviszonyának adatait, diákigazolványa adatait, szaktanácsadói, szakértői és vizsgaelnöki névjegyzéken rögzített adatait.

Az információkról igazolást is lehet kérni, ha pedig a megtekintett adatok hiányosak vagy helytelenek, lehetőség van hibajelzések küldésére is.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI