Akkor is járnak a plusz pontok, ha február 15-e után szereztem nyelvvizsgát?

Lassan kezdetét veszi a felvételi időszak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy neki kell állni a felvételire vitt többletpontok összeszámolásának.

Már a legelején szeretnénk jelezni egy fontos infót: jelentkezéskor csak azokat az eredményeket kell feltüntetni, amelyekhez már rendelkezésre állnak az eredményt igazoló dokumentumok is. Ennek értelmében a későbbi eredményekre vonatkozó információt már nem szükséges rögzíteni; ilyen lehet például a jelentkezési határidő utánra tervezett nyelvvizsga is.

Ha a jelentkező még nem rendelkezik bizonyítvánnyal, de a közeljövőben vizsgát szeretne majd tenni, akkor a jelentkezési határidőt követően megszerzett nyelvvizsga adatai a felvételi eljárásban később lesznek pótolhatóak. Ezek az eredmények a pontszámításnál ugyanúgy figyelembe vehetőek lesznek.

A jelenlegi hivatalos tények alapján a nyelvvizsga-bizonyítványok kiállításának ideje pontosan 60 nap, ami azt jelenti, hogy ha az illető a hiánypótlási időszak kezdetéig kézhez szeretné kapni bizonyítványát, ahhoz legkésőbb május elején le kell tennie a nyelvvizsgát. Természetesen léteznek olyan nyelvvizsgaközpontok is, ahol a felvételi időszak alatt rövidebb idő alatt javítanak, így a bizonyítvány kiállítása is hosszabbra sikeredik.


nyelvvizsga.hu, tanulás, nyelvtanulás, könyvek, tankönyvek, nyitott tankönyvek

forrás: pexels.com


Mennyi pont jár a nyelvvizsgáért?

Az egyetemi felvételin maximum 40 pontot lehet összegyűjteni a nyelvtudásért. A középfokú nyelvvizsgáért 28 pontot, a felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványért pedig 40 pontot lehet kapni. Az eljárás során fontos megjegyezni, hogy nem jár többletpont a részvizsgákért, tehát egy írásbeli vagy szóbeli bizonyítvány birtoklása nem elegendő a kívánt pontok begyűjtéséhez – ehhez komplex nyelvvizsgára van szükség.

Ez alól kivétel, ha a jelentkezőnek szakértői véleménye van arról, hogy a komplex nyelvvizsgát a sajátos nevelési igényei miatt nem képes megszerezni. Ebben az esetben az érintett személy csak a szóbeli vagy csak az írásbeli részért is megkaphatja a többletpontokat: középfokú nyelvvizsgarész esetén 28 pontot, felsőfokú nyelvvizsgarész esetén pedig 40 pontot.

Ezen a linken keresztül követhetitek az Eduline.hu folyamatosan frissülő, felvétellel kapcsolatos tartalmait.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu