Mi a helyzet a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjával?

Tavaly nyáron lehetett utoljára hallani a fiatalok külföldi nyelvtanulására szolgáló programról. Most csütörtökön egy képviselői kérdésnek köszönhetően érkezett friss információ a programmal kapcsolatban.


A fiatalok nyelvtanulását támogató programot elsőként két évvel ezelőtt, 2019 végén említette meg egy közleményében a kormány. Az akkori információk szerint a 9. és 11. évfolyamon tanuló diákok jogosultak arra, hogy anyanyelvi környezetben, két hetet töltsenek el 20-25 órás nyelvtanfolyamokon, amely tanfolyamok székhelyéül többek között Anglia, Írország, Málta vagy Németország is szolgálhatott volna. A 90 milliárd forintos kormányzati keretből az akkori számok szerint átlagosan csaknem 2000 euró jutott volna egy diákra.

A program adta lehetőségről szóló információ a program honlapján még 2020 márciusában megjelent szűkszavú közlemény volt, amely szerint

egy évvel elhalasztja a kormány a Külföldi Nyelvtanulási Programot – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán, hogy a kormány rendkívüli jogrendet hirdetett és veszélyhelyzet elrendeléséről döntött a koronavírus-járvány miatt.

fotó: unsplash.com


„Mire költötték a külföldi nyelvtanulási programra félretett milliárdokat?”

– hangzott el az írásbeli kérdés, amelyet Farkas Gergely független képviselő tett fel Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek. A kérdést végül Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára válaszolta meg:

A kormány továbbra is kiemelt feladatként kezeli a köznevelésben tanuló diákok nyelvoktatásának fejlesztését. A rendszer elkészült, a külföldi partnerek is készen állnak, így mindenki azt várja, hogy a járványhelyzet lehetővé tegye az indulást.

– fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette, hogy a program – ahogy ez sok más program esetében is így van – a koronavírus-járvány miatt került felfüggesztésre.

Forrás: Piac és Profit