Majdnem hetvenezren tettek nyelvvizsgát tavaly

Első helyen továbbra is az angol nyelv áll, ugyanúgy ahogy a középfokú szinten szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány. Érdekesség, hogy 2023-ban a legtöbb nyelvvizsga nem Budapesten zárult sikerrel.   


Az Oktatási Hivatal tavalyi évet szemléző statisztikájának köszönhetően megtudhatjuk, hogy a 2023-as év első felében 44 111, míg a második félévben 22 196 vizsgázó szánta el magát a nyelvi tudást igazoló bizonyítvány megszerzésére, amelyből összesen 50 906 személynek zárult sikerrel a nyelvvizsgája.

Az összesített vizsgák közül 53 750 angol, 9784 német és 716 spanyol nyelvű bizonyítvány talált gazdára. Népszerűség alapján a lista negyedik helyét a francia, az ötödik helyét az olasz, a hatodik helyét a magyar, hatodik helyét pedig az orosz nyelv foglalja el.


nyelvvizsga.hu, fejhallgatót viselő, laptopon tanuló fiatal lány

forrás: pexels.com


Érdekesség, hogy a fent már említett, sikeres nyelvvizsgák közül sokan a kelet-magyarországi régióban találtak gazdára: a tavalyi évben megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványok szummája alapján elmondható, hogy a nyelvvizsgák több mint egyharmada ebből a régióból származik (egészen pontosan 38 százaléka).

Ahogy az angol nyelv töretlen népszerűsége, úgy a legkeresettebb nyelvvizsgaszint sem fog meglepetést okozni, hiszen a tavaly összesített 66 261 darab nyelvvizsgából egészen pontosan 49 294 középfokú (B2) nyelvvizsga-bizonyítványt állítottak ki. Második helyen továbbra is a felsőfokú (C1) bizonyítvány áll, ezen a szinten 15 187-en tettek sikeres nyelvvizsgát tavaly.

Végezetül pedig talán a vizsgázók korosztálya okozhat (kisebb) meglepetéseket, hiszen az Oktatási Hivatal statisztikája alapján a tavalyi évben a 14-19 éves diákok vezetik toronymagasan a nyelvvizsgázás listáját: ezek a tanulók csaknem 40 ezren szereztek sikeres nyelvvizsga-bizonyítványt 2023-ban.

További érdekes statisztikák az Oktatási Hivatal NYAK oldalán olvashatóak.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Oktatási Hivatal NYAK