A nyelvi összetartozás jegyében viszi el Szlovákia településeire a PKÜ a popkultúrát

Felvidéki koncertturnét szervez a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 18. és 31. között, amelynek során Szlovákia három magyarlakta településén adnak ingyenes koncertet az alternatív popzene képviselői.


A háromrészes rendezvénysorozaton a magyar nyelvű alternatív popzene képviselői mutatkoznak be sportcsarnokok színpadjain a helyi közönségnek: május 18-án Királyhelmecen Szabó Balázs Bandája, május 19-én Nyárasdon a Bagossy Brothers Company, május 31-én Révkomáromban pedig a Margaret Island lép színpadra

– tájékoztatta a PKÜ szerdán az MTI-t. A koncertek előzenekara a 2007-ben a felvidéki Párkányban alakult Jóvilágvan együttes lesz.


nyelvvizsga.hu, Petőfi Kulturális Ügynökség logója

kép forrása: Irodalmi Jelen


„A Vasfüggönyön innen az átkosban a leosztott szerepeknek megfelelően Magyarország könnyűzenei, ezen belül is rockzenei nagyhatalom volt. Lengyelországtól a Baltikumon át a Balkánig mindenhol értik a zenénket. Vagyis a könnyűzene az a közös közép-európai nyelv, amelyen keresztül a következő generációk is megértik egymást. Ha kis odafigyeléssel és támogatással a nemzeti kultúra karakterjegyeit megtartva beszéljük ezt a zenei nyelvet, akkor a könnyűzene identitáserősítő erővel is bír”

– idézi a közlemény Demeter Szilárdot, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatóját.

A turné kiemelt célja a zeneipar szakmai elősegítése, a zenekarok anyaországi és külhoni érvényesülésének kölcsönös előmozdítása, valamint az egyes zeneipari szektorok szereplőinek kapcsolódása a régióban. A látogatók mindhárom rendezvényen díjmentesen vehetnek részt.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI