Európában pozitívan viszonyulnak a nyelvtanuláshoz

Az európaiak túlnyomó többsége, mintegy 86 százaléka úgy véli, hogy mindenkinek beszélnie kellene az anyanyelvén kívül legalább egy nyelvet, azonban csak 56 százalékuk képes beszélgetést folytatni egy idegen nyelven, ami mindössze 3 százalékponttal több, mint a legutóbbi, 2012-es, e témában végzett felmérésben – közölte kedden az Eurobarométer a kulturális sokszínűség világnapja alkalmából.


A kutatás szerint a fiatal európaiak, a 15 és 24 év közötti korcsoport 79 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, ami 5 százalékpontos növekedést jelent a 14 évvel ezelőttihez képest.

A második idegen nyelv elsajátítása terén nem történt jelentős előrelépés: az európaiak 28 százaléka beszél legalább két idegen nyelvet, csupán 2 százalékponttal többen, mint a legutóbbi felmérésben.

Az angol nyelvet az európaiak 47 százaléka beszéli az anyanyelve mellett. Ez jelentős, 5 százalékpontos növekedést jelent 2012 óta.

A felmérésben részt vevők 85 százaléka szerint az angol a legfontosabb nyelv, amelyet a gyerekeknek meg kell tanulniuk a jövőjük érdekében, ezt követi a spanyol, a német, a francia és a kínai. Az angol után a francia, a német, és a spanyol a leggyakrabban beszélt idegen nyelv az EU-ban.


nyelvvizsga.hu, Európa északi része térképen, európai térkép egy kisebb játékautóval

forrás: pexels.com


A megkérdezettek 76 százaléka úgy véli, hogy a nyelvi készségek fejlesztése politikai prioritást kellene élvezzen. 84 százalékuk gondolja úgy, hogy a regionális és kisebbségi nyelvek megőrzésére nagy hangsúlyt kell fektetni. A válaszadók szerint egy új nyelv tanulásának fő előnyei közé tartoznak többek között a szélesebb körű munkalehetőségek, a más kultúrájú emberek megértése.

Az eredmények összhangban vannak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltbeli tanulmányával, amely a 15 éves korosztály angoltanulási módszereiről szólt. Ez azt mutatta, hogy a fiatalok egyre inkább az osztálytermen kívül tanulnak nyelveket az internet, a közösségi média vagy az eredeti nyelven készült tartalmak megtekintése révén. Az európaiak 53 százaléka ma már inkább a feliratozott, mint a szinkronizált műsorokat részesítik előnyben. Ez a 11 százalékpontos növekedést jelent 2012-höz képest.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI