Könnyek és többletpontok: miből állnak össze a felvételi pontjaim?

A felvételi pontszámításra vonatkozó szabályok eltérőek attól függően, hogy valaki felsőoktatási szakképzésre, vagy alap-, illetve osztatlan szakra jelentkezik-e.


Fontos leszögezni, hogy a legtöbbet választott alap-, valamint osztatlan szakok esetén legalább 280 pontot kell elérni, különben az illető személy sem államilag támogatott, sem önköltséges formában nem tanulhat tovább a felsőoktatásban. Ezt a számot az emelt szintű érettségivel, a nyelvvizsgával, illetve az esetleges szakképesítésért járó többletpontokkal együtt kell elérni. Tehát nem számítanak bele a versenyeredmények, a hátrányos helyzet vagy a gyermekgondozás.

Az idei felvételin elérhető maximális pontszám alapképzés esetében 500, mesterképzés esetében pedig 100. Ami a minimumponthatárt illeti, ez alap-, valamint osztatlan szakok esetén 280, felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterképzésen pedig 50 pontot jelent.

forrás: pexels.com


A maximális pontszám elsőként meghatározott 200 pontja a tanulmányi eredményekből számítható ki. Ebből 100 pontot a középiskolai osztályzatok, a másik 100 pontot pedig az érettségi bizonyítványban szereplő eredmények átlaga teszi ki. A következő 200 pontot két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből kell kiszámolni (ezeket a vizsgatárgyakat általában a felsőoktatási intézmény határozza meg) – érettségi vizsgatárgyanként maximum 100-100 pont zsebelhető be. A maradék 100 pontot a többletpontok – emelt szintű érettségi, nyelvvizsga, verseny- vagy sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés – teszik ki.

Alap- és osztatlan szakok esetében a szükséges 280 pontot az emelt szintű érettségivel, a nyelvvizsgával, illetve az esetleges szakképesítésért járó többletpontokkal karöltve kell elérni, más jogcímen adható többletpont nem számítható bele az eredménybe.

Felsőoktatási szakképzések esetén csak az emelt szintű érettségiért járó többletpont számítható bele a minimumba.

Az Eduline 2021-es felvételivel kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkei ezen a linken találhatóak meg.

Forrás: Eduline