Nyelvvizsgát is lehetett rendelni a hamisító üzemből

145 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emeltek vádat egy ötvennyolc éves budapesti férfi és további 112 személy ellen – közölte a Tolna Megyei Főügyészség.


A pátyi lakosú, de Budapesten élő férfi 2015 nyarán megismerkedett az 55 éves pusztahencsei személlyel, akinek elárulta, hogy olyan bizonyítványokhoz fér hozzá, amelyekből hamis közokiratokat tud készíteni.

Nem sokkal a megismerkedés után be is indult az üzlet: a Tolna megyei vádlott és ismerősei szerezték a megrendelőket, a budapesti férfi pedig számítógépen, nyomtató és fénymásoló segítségével kezdte el gyártani a hamis okiratokat.

Nyelvvizsga hamisítás laptop

fotó: unsplash.com


Az illegális „vállalkozás” szolgáltatásai a következőkből álltak össze:

Főiskolai és egyetemi okleveleket, nyelvvizsga és érettségi bizonyítványokat, különféle végzettséget és szakképesítést igazoló bizonyítványokat, valamint gépkezelői jogosítványokat gyártottak, amikért minimum 10 ezer, de többségében 100-150 ezer forintot kértek el.

Megrendelőkből nem volt hiány: további három tag, egy 64 éves kunmadarasi, egy 37 éves györkönyi és egy 40 éves hódmezővásárhelyi férfi sorra intézte az ügyfeleket a hamisítóknak. A többi vádlott csak néhány ember közvetítésében vett részt, vagy maguk voltak a megrendelők.

Az ügyészség 145 rendbeli közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a bizonyítványokat hamisító férfi és további 112 ember ellen, a bűncselekmény-sorozatot kitervelő és őket segítő személyekre pedig börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést és közügyektől való eltiltást, valamint 17 millió forint vagyonelkobzást kért.

Forrás: Index, Origo