Jövő héten ér véget a 120 órányi ingyenes nyelvi képzést biztosító projekt Miskolcon

A nyelvi képzésre még az oktatók is pozitívan emlékeznek vissza.


2021. május 31-én – azaz jövő hét elején – ér véget a Miskolci Szakképzési Centrum jóvoltából szervezett „Idegen nyelvi készségek fejlesztése Miskolcon és agglomerációjában” elnevezésű projekt, melynek köszönhetően 1100-an vehettek részt angol vagy német nyelvet oktató képzéseken. A projektben tanárok és diákok is szerepeltek.

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya által támogatott GINOP-6.1.3-17-2018-00017 számú nyelvi kompetenciafejlesztő projekt elsősorban az anyagi lehetőségeik miatt korlátozott emberek nyelvi képességeinek fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. A képzés 1100 résztvevője közül 700-an a Miskolci Szakképzési Centrum diákjai voltak, míg 400-an az ingyennyelv.hu weboldalon regisztráltak a 120 órás angol és német nyelvtanfolyamokra.


Tapasztalatok és benyomások

Velenyákné Vanta Anna, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum tanára így foglalta össze pozitív tapasztalatait:

„120 órás – mi csak így hívtuk. 120 órányi lehetőség valami másra. 120 órányi lehetőség felkészülni arra a sokat emlegetett nyelvvizsgára, ami belépőt adhat az egyetemre, ami magabiztosságot adhat az állásinterjún. De ami ennél is 120-szor fontosabb: 120 órányi lehetőség arra, hogy kicsit máshogy tanuljunk meg egy idegen nyelvet. 120 óra a nyári melegben, lassan csapattá formálódó fiatal felnőttekkel. De bárhogyan is történt, volt egy közös 120 órás kalandunk, aminek a végén a közösséggé formálódott csoport minden tagja éppen 120 órával közelebb került nem csak a nyelvvizsgához, hanem a magabiztos nyelvtudáshoz is.”

Bodnár Dénes, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum oktatója szintén örömmel emlékezett vissza az ingyenes nyelvi képzésre:

„Kiváló lehetőséget nyújtott a program minden diák számára, hogy ingyenesen fejleszthessék idegennyelvi készségeiket, kompetenciáikat, hiszen a mai világban elengedhetetlen az angol nyelv megfelelő szintű ismerete, használata.”

Deák Szabolcs a Miskolci Szakképzési Centrum munkatársa és a képzés főszervezője így emlékszik vissza a két és fél éven át tartó projektre:

„1100 fő szorozva 120 órányi képzéssel, 30 hónapon át. Estébe nyúló tervezgetések, egyeztetések, Centrumba járások és várakozások. Közös munkaebédek és nagy nevetések. „Berzés” kedd és csütörtök esték, szombat délelőttök, olykor vasárnap délutánok. Beköszöntő első járványhullám, az online képzésre való gyors átállás. Sok sikeres nyelvvizsga és emelt vagy középszintű érettségi, pozitív visszajelzések. Sok-sok kérdőív, excel-táblázat, rengeteg telefon, de ami a legfontosabb: kapcsolatok, barátságok! Igazi nyelvi kaland volt!”

A projekt többi szervezője szintén pozitív tapasztalatokról számolt be. Kiemelték, hogy a koronavírus okozta járványhelyzet sem okozott fennakadást az oktatásban, ráadásul a digitális átállás meglehetősen könnyen ment, hiszen a tesztek már korábban is online zajlottak.

Forrás: boon.hu