Nő az érdeklődés a nyelvvizsgák iránt

Az online és tantermi nyelvvizsgáztatás ismét felemelkedőben van, nyelvvizsgaamnesztiára pedig nem lehet idén számítani. A HÖOK és a Nyelvtudásért Egyesület is máshogy vélekedik a szituációról.


Az államilag támogatott nyelvvizsgát tevő nyelvtanulók száma május végérére előreláthatóan megközelíti a 60.000 főt, amely szám közel 70%-os növekedést jelent a tavalyi év időszakához képest. A nyelvvizsga-bizonyítvány hiányának következtében diplomát nem szerző tanulók száma továbbra is magas – ez nagyjából 35 százalékot, azaz 25 ezer beragadt diplomát jelent. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) idén ismételten nyelvvizsga-amnesztiát kér az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, ám a Nyelvtudásért Egyesület másként látja a helyzetet.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint a nyelvvizsgázók, a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok többsége megfelelően alkalmazkodott a járványhelyzethez: számos nyelviskola kínál online és személyes jelenléttel egyaránt teljesíthető tanfolyamokat.

fotó: esl-languages.com

Tavaly szeptember óta nyolc nyelvvizsgaközpont kínál online nyelvvizsgázási lehetőséget, amelynek köszönhetően folyamatosan nő az online nyelvvizsgát választók száma, párhuzamosan a hagyományos, tantermi nyelvvizsgát választók számával. A fokozódó igény kiszolgálása érdekében a nagyobb vizsgaközpontok ún. “többletvizsganapokkal” is bővítették a nyelvvizsgázás lehetőségét.

A Nyelvtudásért Egyesület szerint elmondható, hogy az online oktatáshoz az egyetemisták alkalmazkodtak a legkönnyebben. Tehát az online nyelvvizsga a megfelelő képességekkel rendelkező felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára valójában a legkisebb kihívást jelenti.

Rozgonyi Zoltán elmondása alapján a HÖOK azzal tud hozzájárulni a hallgatók nyelvtudásának javításához, ha segít felmérni, hogy a legtöbb egyetem képzései során miért hiányzik teljesen az idegen nyelv használata és miért nem jelenik meg követelményként idegen nyelvű szakirodalom feldolgozása sem.

Forrás: ProfitLine