Meghökkentő: a nyelvvizsgák harmadik helyén az eszperantó áll

Jó hír, hogy idén nagyjából 65 százalékkal fog növekedni a nyelvvizsgázók száma a tavalyi, koronavírusos állapothoz képest. Az InfoStartnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke nyilatkozott.


Előreláthatóan május végére fogja megközelíti a 60 ezret az államilag akkreditált nyelvvizsgát tevő nyelvtanulók száma.

„Ezek a számok becslésen alapulnak, hiszen a hivatalos, végleges vizsgázók száma jó pár héttel a vizsgák után lesz elérhető, de a nagyobb vizsgaközpontok jelentkezési adataiból világosan azt látjuk, hogy a tavalyi pandémiás, amnesztiás évhez képest nagyon nagy a növekedés, 65 százalék körüli, vagy másképp nézve: az azt megelőző bázisévekhez hasonló számokat várunk, legalábbis az eddigi adatok szerint.” – mondta a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

A nyelvvizsgák közel kétharmada angol, 30 százaléka német, a többi nagyon alacsony százalékon pedig különféle nyelveken zajlik, de az is elmondható, hogy stabilan

harmadik-negyedik helyen az eszperantó áll, ami Rozgonyi Zoltán szerint egy „szabályozási anomáliából”, a felsőoktatásból kikerülők nyelvvizsga-kötelezettségéből adódik.

forrás: pixabay.com


A HÖOK és a nyelvvizsga-amnesztia

Ahogy azt egy előző cikkünkben említettük, a HÖOK idén újra nyelvvizsga-amnesztiát kért az ITM-től. Erre az intézkedésre Rozgonyi Zoltán a következőt válaszolta:

„Jóval több mint 10 éve fennálló probléma, hogy az egyetemi évek alatt az egyetemeken tanulók nyelvtudása jellemzően romlik, azt a nyelvtudást sem sikerül megtartani, amellyel az egyetemre bejutottak. Ennek tudható be, hogy tízezrével fejezik be a felsőoktatást olyanok, akiknek nem hogy nyelvvizsgájuk nincs, de az idegennyelv-tudásuk egyetlenegy nyelvből sem közelíti meg azt a szintet, amivel az életben bármit is kezdeni lehetne.

Úgy látjuk, teszteli a vizet a HÖOK, egy esetleges intézkedés potenciális népszerűségét mérlegelik. De szakmai szervezetek nagyon egyértelműen kiálltak amellett, hogy idén a világon semmi nem indokolja a nyelvvizsga-amnesztiát.

Forrás: InfoStart