Hogyan kaphatom vissza a nyelvvizsga díját?

Az első, sikeresen megszerzett komplex vagy részvizsgák nyelvvizsga díját 2018 óta lehet visszaigényelni az arra jogosult személyek számára. Ebben a cikkben azt szeretnénk bemutatni, hogy pontosan hogyan is lehet ezt megtenni.


Kezdjük néhány fontos, a vizsgadíj visszaigénylésével kapcsolatos információval:

 • a jelenlegi jogszabály alapján csak és kizárólag a sikeres nyelvvizsga díját lehet visszaigényelni,
 • a vizsgadíjat csak az a személy igényelheti vissza, aki még nem múlt el 35 éves,
 • csak a 2018. január 1-ét követően tett sikeres nyelvvizsga után igényelhető a díj visszatérítése,
 • a díj visszaigénylését kezdeményező személynek magyar állampolgárnak kell lennie,
 • a vizsgadíj visszaigénylését a következő, ún. támogatott nyelvekből tett nyelvvizsgák esetén lehet megkezdeni: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, bolgár, görög, horvát, lengyel, örmény, roma/cigány (romani, illetve beás), román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, latin, portugál, arab, héber japán, kínai, holland, finn,
 • mivel visszaigénylésről van szó, ezért ez teljes egészében nem teszi ingyenessé a nyelvvizsgát, hiszen a vizsgadíjat mindenképpen be kell fizetni
 • ha az érintett személy első nyelvvizsgája sikerrel zárul, akkor ezt követően a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és a megfelelő címre való elküldéssel elkezdheti a nyelvvizsga díjának visszaigénylését

A visszaigénylés menete

 1. Első lépésben az érdekelt személynek rendelkeznie kell a vizsgadíj befizetésének igazolásával, amely igazolás vagy a komplex nyelvvizsga díjára vagy az egyesíthető részvizsgák esetén a részvizsgák díjára vonatkozó számlát jelenti.
 2. Ezek után ki kell tölteni egy kérvényt, amiben meg kell adni néhány személyes, majd nyelvvizsgára vonatkozó adatot. Ha ez készen van, akkor az illetőnek meg kell adnia egy számlaszámot és a számlaszámot működtető bank nevét, ahol a visszaigényelt összeget szeretné majd viszontlátni.
 3. Postai kézbesítés esetén a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához (postacím: Budapest, 1820) kell elküldeni a kitöltött kérvényt. Ha postai kézbesítés helyett online ügyintézésről lenne szó, akkor vagy Ügyfélkapura, illetve telefonos azonosításra vagy eSzemélyi okmányra lesz szükség.

nyelvvizsga.hu, nyelvvizsga díjának visszaigénylése, fiatal tanuló, diák, diák könyvekkel

forrás: pexels.com


Mekkora összeget lehet visszaigényelni?

A nyelvvizsga díjával kapcsolatos támogatás mértéke a vizsga vagy az emelt szintű nyelvi érettségi díjától függ, de legfeljebb az adott évben érvényes minimálbér 25 százalékát teszi ki. Ez 2023-ban a legfrissebb információk alapján maximum 58 ezer forint. Honosításra váró nyelvvizsga esetén nem a nyelvvizsga díja, hanem a honosítás összege igényelhető csak vissza, ami 10 000 forintot jelent.

Milyen esetekben lehet visszaigényelni a nyelvvizsga díját?

Első és legfontosabb szabály, hogy a vizsgadíjat csak akkor igényelheti vissza az érdekelt személy, ha még nem múlt el 35 éves. A visszaigénylésre a bizonyítvány kiállításának napjától kereken egy éven belül van lehetőség. Ha a vizsgázó nem komplex, hanem részvizsgákat szeretne tenni, akkor a díj visszaigényléséhez a második részvizsga napját kell figyelembe venni.

A 2018. január 1-jét követően elsőként sikeresen megszerzett nyelvvizsga díjának visszaigénylése a következő típusú vizsgák esetén érhető el:

 • államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex középfokú (B2) vagy komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga,
 • a fenti komplex nyelvvizsgával egyenértékűvé egyesíthető középfokú vagy felsőfokú írásbeli és szóbeli részvizsgák,
 • a komplex nyelvvizsgával egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga,
 • illetve a komplex nyelvvizsgának megfelelő, honosított nyelvvizsga.

A nyelvvizsga díjának visszaigényléséről szóló hivatalos leírást ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!