Eltörölte az ELTE a kötelező nyelvvizsgát a diploma megszerzéséhez

Egyes szakok esetében különböző idegennyelvi feltételekhez kötik majd a várva várt oklevél megszerzését. A felsőoktatási felvételi során a nyelvvizsga-bizonyítványt is magasabb pontszámmal veszik majd bele a tanulmányi eredmény mellett szerepeltethető többletpontok közé.


Ahogy azt egy tavalyi cikkünkben már említettük, az Országgyűlés 2022 decemberében rábólintott az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításáról. A módosítás kimondja, hogy a továbbiakban az egyetemek nagyobb autonómiával rendelkeznek, ezért ezek a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd arról, hogy pontosan milyen nyelvi követelményekhez kötik a diploma megszerzését.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóinak már nem lesz kötelező a középfokú, komplex nyelvvizsga megszerzése a diploma átvételéhez. A változtatás következtében hamarosan a felsőoktatási intézmény tantervét is átírják.

Az ELTE közleményében hozzáfűzte, hogy a módosítás ellenére továbbra is fontos figyelmet tulajdonít az idegen nyelvek ismeretének elsajátítására, ezért néhány esetben idegennyelv-ismereti követelményeket állítanak fel az oklevél átvételéhez, a sikeresen teljesített nyelvvizsgát pedig extra többletpontokkal fogják díjazni a felsőoktatási felvételin.

A törvény intézményi szintű végrehajtásáról és az ezt érintő tantervbeli változtatásokról – amely módosításokat az egyetem 2023. június 30-ig fogja előreláthatóan elvégezni – természetesen értesítik az érintett hallgatókat. A módosítások pontos listájával kapcsolatban az egyetem a következőket nyilatkozta az Eduline.hu számára:

  • Az ELTE a jelenlegi hallgatóinak ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése az oklevél kiadásához.
  • Tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévben és azt követően kezdőknek az ELTE a tantervében fogja rögzíteni a megszerzendő diplomához szükséges idegen szaknyelvi ismereteket.

nyelvvizsga.hu, diák lány, fiatal tanuló lány, tanulás

forrás: pexels.com


  • Mentesülnek az idegen nyelvi kötelezettség teljesítése alól azon hallgatók, akik a 2022/2023-as tanév tavaszi, vagy a 2023/2024-es tanév őszi félévében szerzik meg a diplomájukat.
  • Tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévet megelőzően megkezdő hallgatók tanterve az idegen nyelvek ismerete szempontjából nem módosul, esetükben tehát sem jogszabályi, sem tantervi követelményként nem kerül meghatározásra idegen nyelv ismerete (kivéve, ha a tanterv már eddig is tartalmazott ilyet).
  • A doktori képzéshez kapcsolódó nyelvvizsga-követelmények módosításáról az egyetem szenátusa külön dönt az Egyetemi Doktori Tanács javaslata alapján.

Összegezve tehát az idegen nyelvi kötelezettség teljesítése alól azok a hallgatók fognak mentesülni, akik a 2022/2023-as tanév tavaszi vagy a 2023/2024-es tanév őszi félévében fogják kézhez kapni diplomájukat. Ebben az értelemben a tanulmányaikat a 2022/2023-as, vagy az azt megelőző tanévben megkezdő hallgatók számára a diplomaszerzéssel kapcsolatos nyelvi követelmények nem fognak módosulni; a jelzett tanév után kezdő, friss egyetemisták számára pedig június 30-ig fogja rögzíteni a diploma megszerzéséhez szükséges idegennyelvi ismereteket az intézmény.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu