Melyik a legnépszerűbb nyelvvizsga? Hány vizsgázónak sikerült megszerezni a nyelvvizsga-bizonyítványt 2022-ben?

Az Oktatási Hivatal legfrissebb statisztikáinak köszönhetően leltük meg a választ a fent feltett kérdésekre.


A 2020-as pandémia miatt jelentősen visszaesett a nyelvvizsgázók száma, amely létszám sajnos nem növekedett az utóbbi években – sőt, a tavalyi évhez képest még csökkent is. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben pontosan 83 145 ember tett nyelvvizsgát, amely létszám 2021-ben még 85 503 volt. Ezek a számok utoljára a járványhelyzetet megelőző évben voltak kitüremkedően magasak: 2019-ben még 124 426 ember vágott neki a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésének.

A tavalyi évben 60 631 vizsgázó vehette át sikeresen megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványát (ami alapján elmondható, hogy 22 514 embernek sajnos nem sikerült a nyelvvizsga), amelyből összesen 49 359 darab bizonyítvány igazolt angol nyelvű képességet. Második helyen a német, harmadik helyen a spanyol, negyedik helyen pedig a francia nyelv végzett 2022-ben a nyelvek népszerűség szerinti listáján.

Érdekesség, hogy csupán egy nyelv esetében lett több a sikertelen nyelvvizsgák száma mint a sikereseké, ez pedig az eszperantó. A tavalyi évben eszperantóból összesen 244 ember tett nyelvvizsgát, amely nyelvvizsgákból 115 vizsgázó sikerrel, 129 pedig sikertelenül zárta a vizsgát.

Ha a nyelvi képesítés szintjét nézzük, továbbra is a középfokú nyelvvizsga vezette a rangsort a tavalyi évben:

  • a 83 098 nyelvvizsgából 64 546 darab bizonyítvány volt középfokú,
  • 16 144 darab volt felsőfokú,
  • 2 408 darab pedig alapfokú nyelvi képesítést igazolt.

További érdekesség, hogy míg a fiatalabb korosztály létszáma csökkent, addig az idősebb vizsgázók száma gyarapodott a tavalyi év és az azt megelőző évhez képest. 2021-ben 1 841 volt a 45 év feletti vizsgázók létszáma, 2022-ben ez a szám – még ha csekély mértékben is – 1896-ra nőtt.


nyelvvizsga.hu, közös tanulás, egyetemisták közös tanulása, tanulók egy nyitott ablakú szobában tanulnak közösen

forrás: pexels.com


Mi vezetett a nyelvvizsgázók számának csökkenéséhez?

2020-ban nagyjából 20 százalékkal kevesebben jelentkeztek nyelvvizsgára mint az azt megelőző évben. A létszámcsökkenést javarészt a nyelvvizsga alóli, felsőoktatási mentesítés támasztja alá: a járványügyi törvénymódosítás következtében azok a felsőoktatásban részt vett tanulók akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgáztak, azoknak nem volt szükségük nyelvvizsgára az oklevél átvételéhez. Az intézkedés a pandémiát követő két évben is megismétlődött, amely törvénymódosítások szintén nem javítottak a nyelvvizsgázók létszámán – ahogy az az Oktatási Hivatal statisztikáiból ki is derül.

A nyelviskolák és a nyelvvizsga általános helyzetét csak tovább nehezíti a parlament által elfogadott, végleges törvénymódosítás is, amely a kormányzati javaslat szerint eltörli a felsőoktatási törvényből a kötelező nyelvvizsga meglétét a diploma átvételéhez. Ez azt eredményezi, hogy az egyetemek nagyobb autonómiával rendelkeznek majd a nyelvi kötelezettségek megszabásában, és az intézmények maguk szabhatják meg hogy pontosan milyen feltételekhez kötik a diploma megszerzését. Erről a témáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!