Hiába volt az egyik legnépszerűbb nyelv, ma már csak kevesen tesznek vizsgát belőle

A felvételizők és a már végzős hallgatók diplomaszerzésének egyik legmeghatározóbb része (mind többletpontként mind pedig szükséges dokumentumként nézve) a nyelvvizsga. Bár sokan nem hinnék, de az eszperantó hosszú éveken keresztül az egyik legnépszerűbb nyelvként volt számontartva a tanulók körében.


A nyelv népszerűségének oka valójában annak egyszerűségében rejlik. Több ezzel foglalkozó nyelviskola is úgy hirdeti eszperantókurzusait, mint az egyik leggyorsabban és legolcsóbban elsajátítható nyelvet. Az utóbbi időben sajnos a nyelv egyszerűsége sem vonzott be elegendő tanulót, így jelentősen kisebb lett az eszperantó iránti érdeklődés.

“Az eszperantó nyelvvizsga iránti kereslet drasztikusan csökkent, 90%-kal kevesebb vizsgázónk volt tavaly eszperantó nyelvből, mint 2019-ben”

– nyilatkozta az ELTE Origó Nyelvi Centrum (hazánk egyik legnagyobb nyelvvizsgaközpontjának) vezetősége az Eduline-nak.

A vizsgaközpont véleményét az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztályának (NYAK) pontos adatai is alátámasztják: a statisztika alapján 2012-ben az eszperantó 3 699 vizsgázójával a harmadik legnépszerűbb nyelv volt Magyarországon, 2020-ban azonban már csak 681-en, a február elején feltöltött adatok alapján pedig alig több mint 200-an választották a tavalyi évben.

nyelvvizsga, üres osztályterem, padra felrakott székek

fotó: pexels.com


Hazánkban elsőként 2000-ben lehetett nyelvvizsgát tenni eszperantóból, majd kis idő múlva az egyik legnépszerűbb lett a nyelvek országos listáján: 2007-ben már több mint hatezren vágtak bele a nyelv tanulásába.

A hivatalos adatok alapján elmondható, hogy a nyelvet a 20-29 éves korosztály közül választják legtöbben, tehát zömében felvételizők és diploma előtt állók.


Elfogadják a felsőoktatási intézmények az eszperantóból tett nyelvvizsgát?

Fontos megemlíteni, hogy a felsőoktatási felvételi és a diplomaszerzési követelmények teljesítéséhez egy államilag elismert, komplex és minimum B2-es (középfokú) nyelvvizsgára van szükség – hogy a vizsgabizonyítvány pontosan milyen nyelvet igazol, nos a legtöbb esetben ezzel kapcsolatban nincs megkötés.

Ezért elmondható, hogy egy államilag elismert, B2-es, eszperantóból tett nyelvvizsga megfelel a követelményeknek – a legtöbb esetben. Nem árt odafigyelni a nyelv kiválasztásakor, ugyanis egyetemi alapképzéseken a felsőoktatási intézmények meghatározhatják, hogy pontosan milyen nyelvekből fogadnak el bizonyítványt.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu, Oktatási Hivatal