Felvételizők figyelem! Nem minden esetben jár többletpont a nyelvtudásért!

A felsőoktatásba jelentkezők számos többletpontot zsebelhetnek be nyelvvizsgával bizonyított nyelvtudásukért, azonban nem árt odafigyelni, mert ez nem minden esetben igaz.


Előző felvételizéssel foglalkozó cikkeinkben már megemlítettük, hogy csak a közép- és felsőfokú nyelvvizsgákért jár többletpont, az alapfokú nyelvvizsgákért nem. A B2-es (középfokú) nyelvvizsgáért egészen pontosan 28 pontot, a C1-es (felsőfokú) nyelvvizsgáért pedig 40 pontot zsebelhet be a jelentkező.

Fontos megjegyezni, hogy legyen szó közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgáról, a jelentkező csak akkor kaphat többletpontot, ha a nyelvvizsgabizonyítványa komplex nyelvvizsgát igazol. Tehát röviden: csak az írásbeli vagy csak a szóbeli részvizsgáért nem jár többletpont. Ez a szabály nem vonatkozik a fogyatékossággal élő jelentkezők számára; ők a részvizsgákért is kaphatnak többletpontokat, ha egy megfelelő hatáskörrel rendelkező szerv szakvéleménye kimondja, hogy az illető hátrányos helyzete miatt nem tud komplex nyelvvizsgát tenni.

nyelvvizsga.hu, tanuló lány, lány tanul az asztalnál, fiatal lány készül a nyelvvizsgára

fotó: pexels.com


Maximum 40 pont!

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a felvételi során a nyelvtudásért maximum 40 többletpontot lehet szerezni. Tehát a jelentkező hiába rendelkezik több középfokú nyelvvizsgával, mert a többször számított 28 pont helyett (ami két nyelvvizsga esetében 56 pontot jelentene) a maximális pontszám miatt csak 40-et fog kapni a nyelvtudásáért. Ehhez tartozik az is, hogy ha az illetőnek már van két emelt szintű nyelvi érettségije, akkor a nyelvvizsgájáért nem fog több pontot kapni, mert elérte a maximálisan adható 100-as ponthatárt.

A nyelvtudásért járó többletpontok számításánál egy nyelvet csak egyszer lehet beleszámolni a plusz pontok közé. Ha a jelentkező ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával is rendelkezik, akkor a nyelvvizsga nem fog pontot érni, mert csak az emelt szintű érettségiért járó 50 plusz pontot kaphatja majd meg.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu