Zöld Út általános egynyelvű

A Zöld Út általános egynyelvű nyelvvizsgarendszer a Zöld Út által szervezett nyelvvizsgatípus. A Szent István Egyetem Zöld Út Nyelvvizsgaközpont vizsgája azt méri, hogy a vizsgázó szaknyelvi kommunikációs helyzetekben (szóban és írásban) milyen szinten képes a nyelvet használni. A szaknyelvi vizsga alapját tehát azok a kommunikációs helyzetek, szándékok és feladatok határozzák meg, amelyekbe a vizsgázók várhatóan kerülhetnek. A szaknyelvi kompetencia a négy fő nyelvi készség (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség és beszédkészség) segítségével valósul meg. A vizsgarendszer adatai:
  • Nyelvek: angol, német
  • Szintek: B1(alapfok), B2(középfok), C1(felsőfok)
  • Egynyelvű vagy kétnyelvű: Egynyelvű
  • Általános vagy szaknyelvi: Általános
  • Online letehető a vizsga? Nem
  • Van online ügyintézés? Igen
  • A szóbeli vizsga páros? Egyéni
  • Honlap: https://zoldut.szie.hu/
  • Következő vizsgaidőpont: 2024. 10. 11.

Milyen az írásbeli vizsga?

A Zöld Út műszaki szaknyelvi egynyelvű vizsgarendszerének írásbeli része az olvasott szöveg értéséből és íráskészségből áll.

Milyen a szóbeli vizsga?

A Zöld Út műszaki szaknyelvi egynyelvű vizsgarendszerének szóbeli része a hallott szöveg értéséből és beszédkészségből áll. Alap- és középfokon a vizsgázó kihúz egy szituációt és egy grafikont. Az első feladatban rövid bemutatkozás után szakmai beszélgetésre kerül sor. A második feladat szituációs szerepjáték a vizsgáztatóval, a harmadik feladatban pedig a grafikon önálló bemutatására kerül sor. Felsőfokon a vizsgázó az előre elküldött prezentációs témáiból húz egyet. Az első feladatban rövid bemutatkozás után szakmai beszélgetésre kerül sor. A második feladat a prezentáció önálló megtartása, majd harmadik feladatként a prezentációhoz kapcsolódó szakmai kérdésekről beszélgetnek a szakmai vizsgáztatóval.

Van szótárhasználat vizsga közben?

Csak az írásbeli vizsgán használható egynyelvű, nyomtatott szótár.

Mennyibe kerül?

alapfok (B1) szóbeli: 25 000 Ft, írásbeli: 25 000 Ft, komplex: 45 000 Ft

középfok (B2) szóbeli: 25 000 Ft, írásbeli: 25 000 Ft, komplex: 45 000 Ft

felsőfok (C1) szóbeli: 25 000 Ft, írásbeli: 25 000 Ft, komplex: 45 000 Ft

Hogyan fizethetek?

Banki átutalással a vizsgaközpont számlájára.

A Zöld Út általános egynyelvű nyelvvizsga ezeken a településeken tehető le

Baja (Eötvös József Főiskola Nemzetiségi és Idegennyelvi Intézet), Budapest (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Kar Nyelvi Központ, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem GTK Budapesti Képzési Helye, Tomori Pál Főiskola), Békéscsaba (Euro Consult Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.), Debrecen (Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Gazdasági Szaknyelvi Kommunikációs Intézet), Dunaújváros (Mikrovill & Mackenzie Kkt.), Győr (Hatos és Társa Nyelviskola Kft.), Gödöllő (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zöld Út Nyelvvizsgaközpont), Kaposvár (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus), Miskolc (Miskolci Egyetem Idegennyelvi Oktatási Központ), Pécs (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Dékáni Hivatal Műszaki Szaknyelvi Központ), Sopron (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Idegen Nyelvi Központ), Szeged (Laksmi 2002 Kft.), Tatabánya (Edutus Egyetem), Veszprém (INSEDO Nyelviskola)