ÖSD általános egynyelvű

A ÖSD általános egynyelvű nyelvvizsgarendszer a ÖSD által szervezett nyelvvizsgatípus. Az akkreditált és nemzetközileg elismert ÖSD nyelvvizsgák előnyt jelentenek a továbbtanulásnál és a globalizált munkaerőpiacon. Az Osztrák Nyelvi Diploma (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch) nyelvvizsga magyarországi központjaként minden szinten kínálunk vizsgalehetőséget, de nem mindegyik vizsgaszint és vizsgatípus rendelkezik magyar akkreditációval. A nem akkreditált vizsgák esetén kizárólag az ÖSD vizsgaszabályzata érvényes. A vizsgarendszer adatai:
  • Nyelvek: német
  • Szintek: A1, A2, B1(alapfok), B2(középfok), C1(felsőfok), C2
  • Egynyelvű vagy kétnyelvű: Egynyelvű
  • Általános vagy szaknyelvi: Általános
  • Online letehető a vizsga? Nem
  • Van online ügyintézés? Igen
  • A szóbeli vizsga páros? Egyéni
  • Honlap: https://www.budapest.oesterreichinstitut.hu/
  • Következő vizsgaidőpont: 2024. 05. 10.

Milyen az írásbeli vizsga?

A Österreichisches Sprachdiplom Deutsch ÖSD egynyelvű vizsgarendszer írásbeli vizsgarésze minden szinten (A1/A2/B1/B2/C1/C2) olvasott szövegértésből, hallott szövegértésből és egy irányított fogalmazás vagy levél megírásából áll.

Milyen a szóbeli vizsga?

A Österreichisches Sprachdiplom Deutsch ÖSD egynyelvű vizsgarendszer szóbeli vizsgarésze minden szinten (A1/A2/B1/B2/C1/C2) egy irányított beszélgetésből - azaz a beszédkészség felméréséből - áll. Minden szinten van felkészülési idő, mely alatt csak a vizsgahely által biztosított szótárakat lehet használni. Az akkreditált vizsgák tekintetében alap- és középfokon (B1 és B2) 15 percig, felsőfokon (C1) pedig 20 percig tart a vizsgarész. A szóbeli vizsgáról minden esetben hangfelvétel készül.

Van szótárhasználat vizsga közben?

Középfokon (B2) kétnyelvű szótár használata megengedett a teljes írásbeli vizsga során (olvasás utáni szövegértés, hallás utáni szövegértés, íráskészség) és a szóbeli vizsga előtti felkészülési idő alatt, C1 és C2 szinteken pedig egynyelvű szótár használata megengedett a teljes írásbeli vizsga során (olvasás utáni szövegértés, hallás utáni szövegértés, íráskészség) és a szóbeli vizsga előtti felkészülési idő alatt. A többi szinten szótár használata nem megengedett.

Mennyibe kerül?

gyermek minimumszint (KID1 - A1) külsősöknek komplex: 25 000 Ft, belsősöknek komplex: 22 000 Ft

gyermek belépőszint (KID2 - A2) külsősöknek komplex: 27 000 Ft, belsősöknek komplex: 24 000 Ft

minimumszint (A1) külsősöknek komplex: 33 000 Ft, belsősöknek komplex: 30 000 Ft

belépőszint (A2) külsősöknek komplex: 33 000 Ft, belsősöknek komplex: 30 000 Ft

alapfok (B1) külsősöknek komplex: 39 000 Ft, belsősöknek komplex: 36 000 Ft

középfok (B2) külsősöknek komplex: 48 000 Ft, belsősöknek komplex: 45 000 Ft

felsőfok (C1) külsősöknek komplex: 50 000 Ft, belsősöknek komplex: 47 000 Ft

mesterfok (C2) külsősöknek komplex: 60 000 Ft, belsősöknek komplex: 57 000 Ft

doktori szint (C2) külsősöknek komplex: 60 000 Ft, belsősöknek komplex: 57 000 Ft

* Az árak az Osztrák Intézet hallgatóira vonatkoznak, akik a vizsgát megelőző egy évben tanfolyamon, vagy próbavizsgán vettek részt a budapesti Osztrák Intézetben. Külső vizsgázók esetében a vizsgadíj 3.000,- Ft-tal magasabb.
**Kedvezményes vizsgadíjra azok az egy éven belül vizsgát ismétlő vizsgázók is jogosultak, akik az előző alkalommal vagy a szóbeli, vagy az írásbeli vizsgarészen legalább 60%-ot elértek a budapesti Osztrák Intézetben. Más vizsgahelyen tett vizsgára nem vonatkozik ez a kedvezmény!

Hogyan fizethetek?

Személyes jelentkezés esetén bankkártyával, online jelentkezés esetén pedig banki átutalással.

A ÖSD általános egynyelvű nyelvvizsga ezeken a településeken tehető le

Budapest (Osztrák Intézet Budapest Nonprofit Kft.), Debrecen (Debreceni Német Kulturális Fórum), Gyönk (Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye), Győr (Hatos és Társa Nyelviskola Kft.), Kecskemét (Alapítvány a Kecskeméti Katona József Gimnáziumért), Mezőberény (Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium), Nagykálló (Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium), Nyíregyháza (ILS Nyelviskola Kft.), Pécs (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma), Siófok (Használható Nyelvtudásért Alapítvány), Sopron (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Idegen Nyelvi Központ), Szeged (Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézet), Szombathely (Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület), Veszprém (Padányi Katolikus Iskola), Vác (Deutsch-Haus Nyelviskola), Zalaegerszeg (Sprint-L Oktatási Bt.)