Nem minden végzős egyetemista kaphat felmentést

Nem minden egyetem esetében lehet majd számítani a nyelvvizsga-kötelezettség megszüntetésére – nyilatkozta az Eduline-nak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.


„Lesznek olyan szakirányok bizonyos alapszakokon, ahol elég lesz B1-es szint, és még talán el is engedik a nyelvvizsgát, de nem kaptunk olyan hírt vagy visszajelzést, hogy ez lenne a jellemző irány.”

Csák János kulturális és innovációs miniszter júliusban jelentette be akkori Facebook-posztjában, hogy a kormány legújabb rendelete alapján 2024-re nagyobb autonómiával fognak majd rendelkezni az egyetemek és főiskolák. Az új rendelet a diplomára vonatkozó nyelvvizsgakötelezettség szempontjából is fontos, hiszen a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd arról, hogy pontosan milyen típusú nyelvvizsgához kötik a diplomák kiadását – ha egyáltalán szükség lesz nyelvvizsgára a diploma megszerzéséhez.


nyelvvizsga.hu, egyetemista távozik, egyetemista kimegy az ajtón

forrás: pexels.com


Az aktuális (2022-es) joghelyzet alapján az alapszakos diploma megszerzéséhez legalább egy B2-es, vagyis középfokú, komplex nyelvvizsgával kell rendelkezni. Ez nem minden szak esetében igaz: léteznek olyan szakok is, ahol egy kifejezett szaknyelvi vizsgát is kell tenni a bizonyítvány megszerzéséhez.

Hazánk legnépszerűbb egyetemein előreláthatóan nem lesz könnyítés a nyelvvizsgakötelezettséggel kapcsolatban, mivel az elsőévesek nagy része már rendelkezik nyelvvizsgával. A HVG korábbi rangsorának adatai alapján a Budapesti Corvinus Egyetemen százból például kilencvenkilenc felvett hallgatónak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája (!).

A teljes cikk az Eduline oldalán olvasható!


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu