Felkészül: idén is lesz nyelvvizsga-amnesztia?

A legújabban benyújtott kormányzati javaslat szerint eltörölnék a felsőoktatási törvényből a nyelvvizsga-kötelezettséget, amely kimondja hogy a diplomát csak nyelvvizsga-bizonyítvány birtokában lehet átvenni. A döntés a Parlament előtt áll.

„Az új szabályok felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre, ugyanakkor az oklevelet nyelvvizsga hiányában nem szerző hallgatók is mentesülnek a nyelvvizsga letétele alól”

– ez áll abban a törvényjavaslatban, amelyet Csák János, innovációs és kulturális miniszter mutatott be múlt héten a Parlamentnek.

Az indítvány nagy mértékben módosítaná a jelenleg érvényes felsőoktatási törvényt: ennek része az is, hogy az eddigi szabályok értelmében csak azok a diploma előtt álló hallgatók kaphatták meg hivatalos oklevelüket, akik rendelkeztek az ehhez szükséges nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. A változtatás értelmében – ha azt a Parlament is jóváhagyja – a jövőben a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd arról, hogy pontosan milyen nyelvi követelményekhez kötik a diploma átvételét. A módosítás a mostani és a következő években végző hallgatókra is vonatkozhat majd.


nyelvvizsga.hu, diploma, diplomaátadás, diploma átadása

forrás: pexels.com


„A 2022-ben végzettek is jól járhatnak, ha elfogadják a most benyújtott törvénytervezetet”

– árulta el Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke az Eduline szerkesztőségének. Ez azért fontos, mert ha a jelenlegi nyelvvizsga-követelményről szóló rész hatályon kívül kerül, akkor azok a végzősök is megkaphatják majd diplomájukat, akik idén nyáron végeztek, de nyelvvizsga hiányában nem tudták átvenni hivatalos oklevelüket.

Amennyiben a Parlament zöld lámpát ad a jogszabálybeli változtatásoknak, akkor az új rendelet értelmében 2023-tól a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd arról, hogy szükség lesz-e nyelvvizsgára a diploma megszerzéséhez. Ezek a rendelkezések az idén végzett hallgatókra már nem fognak vonatkozni.

A teljes cikk az Eduline oldalán olvasható!


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu