Itt az idő a nyelvtanulásra!

A nyelvoktatásban nyáron sincsen uborkaszezon: az intenzív nyelvi kurzusok továbbra is kedveltek, a gyermekek számára pedig egyhetes, játékos képzések is indultak.


Karsza Péterné Szalánczi Beáta, a miskolci Katedra Nyelviskola ügyvezetője és nyelvtanára a BOON-nak (a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportálnak) örömmel mesélte el, hogy még a munkában is a nyár a kedvenc időszaka. A jó idő és többek között a nyári szünet is szinte teljesen átváltoztatja az év közben jellemző magánórák és kisebb csoportlétszámú órák hangulatát: a nyár minden téren nyüzsgést, felpezsdülést, új színeket és lehetőségeket hoz a nyelviskolába.

– A termek megtelnek fiatalokkal, remek hangulatú csoportos, pörgős órákat tartunk a jellemzően 14–20 éves korosztálynak. Végre vannak személyes jelenlétű óráink, ez már nagyon hiányzott a tanárainknak és meglepő módon a diákoknak is.

fotó: pixabay.com


A legnépszerűbb nyári tanfolyamtípus a nyelvvizsga-előkészítő: közép-, illetve felsőfok az elsődleges igény. Az utóbbi években egyre fiatalabbak jönnek, 5-6 éve még 18-20 év volt az átlagéletkor, manapság több a 13-14 éves nyelvvizsgára készülő diák, az átlagéletkor 16 év alatt van. – folytatta.

A nyári vizsgafelkészítő tanfolyamokra jellemző a magas intenzitás: akár egy fél év anyagát is elsajátítják a tanulók.

– Naponta 4-5 órát töltenek nálunk akár 3-4 hétig tanulással, a legnépszerűbb képzéseink 60-90 órásak. A másik keresett képzés a gyerekek számára indított 1-1 hetes angol nyelvi kurzus, ahol játékosan ismételhetik és gyakorolhatják az eddig tanultakat. Az év közben tanulók egy része a nyárra „szabadságot” vesz ki, ez érthető is, hiszen szükség van némi pihenésre. Nekik azt szoktuk ajánlani, hogy semmiképp ne veszítsék el a kapcsolatukat a nyelvvel, filmezzenek, olvassanak. – tette hozzá.

A jó hangulat és élménydús nyelvoktatás ellenére a Katedra Nyelviskola ügyvezető nyelvtanára kissé hiányolja azokat az időket, amikor valaki vagy hobbiból, vagy csak a társaság kedvéért kezdett el francia vagy olasz nyelvet tanulni – például egy idegen országban eltöltött nyaralás céljából -, ugyanis elmondása szerint ezek a tanulók az utóbbi 10 évben szinte eltűntek. Persze megérti a helyzetet, hiszen ahogyan ő is említette,

az angollal szinte már mindenhol lehet boldogulni.

Forrás: Boon.hu