Dióhéjban a nyelvvizsgákért járó többletpontokról

Hány pontot lehet kapni egy közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgáért? Mi a helyzet a külföldi vizsgabizonyítványokkal? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk most választ…


A felvételi eljárásban a nyelvtudásért járó többletpontok száma maximum 40 lehet: egy középfokú komplex nyelvvizsga 28 pontot, egy felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítvány pedig kereken 40 pontot ér. Fontos megjegyezni, hogy egy felvételiző maximum 40 pontot zsebelhet be a nyelvtudásáért, tehát ha valaki esetleg két darab felsőfokú nyelvvizsgával is rendelkezik, az sajnos csak az egyik bizonyítványát fogja tudni beszámíttatni (hiszen a maximum kapható pontszámok miatt mindenképp 40 pont lesz a végeredmény).

Továbbá fontos tudnivaló az is, hogy kizárólag komplex nyelvvizsgákért jár többletpont a felvételi eljárásban. Mint mindenhol, úgy természetesen itt is vannak kivételek, erre példa ha a felvételiző személy rendelkezik egy ún. “szakértői véleménnyel”, amely vélemény kimondja, hogy a jelentkező személy a sajátos nevelési igényei miatt nem képes megszerezni a komplex nyelvvizsgát. Ebben az esetben csak a szóbeli vagy csak az írásbeli részért jár többletpont: egy középfokú részvizsgáért 28, egy felsőfokú részvizsgáért pedig 40 pont.

A kivételek közé tartozik az érem másik oldala is, hiszen léteznek olyan képzések, amelyek elvégzéséért nem jár többletpont, mert kizárólag a szakok elvégzésekor tett gyakorlati vizsga eredménye alapján rangsorolják a jelentkezőket. Ilyen szakok lehetnek többek között a művészeti szakok, a művészeti tanérképző és művészetközvetítési képzések, illetve az edző és a szakoktató alapképzési szakok is.

fotó: unsplash.com


Mi a helyzet a külföldi nyelvvizsgákkal?

Ha a felsőoktatásba jelentkező személy külföldi nyelvvizsgával rendelkezik, akkor azt – a legtöbb esetben – honosítani kell. A honosításról oldalunk Hasznos infók menüpontjában lehet tájékozódni. Vannak olyan vizsgaközpontok is, amelyek nyelvvizsgáját nem szükséges honosítani a felvételi eljárásban történő érvényesítéshez, ilyen központok a Cambridge Assessment English vagy a Goethe Institut.

Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgákkal és többletpontokkal kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu