Decembertől szabad a magyar nyelvhasználat Ukrajnában

A december elején megszavazott rendelet elsősorban a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényeket módosítja az Európa Tanács értékelése alapján, hogy megfelelhessen az Európai Bizottság EU-tagsági tárgyalások megkezdésére vonatkozó kritériumainak.


Az Európai Unióhoz való csatlakozás reményében a kijevi parlament decemberben megszavazta sokat vitatott törvénymódosítását:

A 10288-1 számú javaslat a nemzeti kisebbségek jogairól szóló egyes törvényeket módosítja az Európa Tanács szakértői értékelése alapján, annak érdekében, hogy megfeleljen az Európai Bizottság EU-tagsági tárgyalások megkezdésére vonatkozó kritériumainak.


nyelvvizsga.hu, ukrajnai zászló, Ukrajna zászlaja, Ukrajna nemzeti színei

forrás: pexels.com


A törvénymódosítást megelőző nemzeti kisebbségi törvény jóváhagyta, hogy azoknak az oktatási intézményeknek ahol az ukrántól eltérő nyelven folyik az oktatás – például magyar nyelven oktatnak tantárgyakat -, a jövőben növelniük kell az ukrán nyelvű tantárgyak számát.

Az Európai Bizottság november 8-án tett javaslatot arra, hogy az Európai Tanács négy további lépés megtétele után kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Ezek egyike a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó változások elfogadása volt.

A parlament bejegyzése szerint a törvényjavaslat lehetővé teszi az uniós nyelvek és a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatát a politikai reklámokban, a magániskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségekből álló diákcsoportokban és a médiában.


Ha a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: euronews.com