A román parlament tízmillió lejjel segíti a magyar diákok nyelvtanulását

A múlt hét szerdán elfogadott rendelet alapján a korszerű eszközöknek köszönhetően a jövőben megváltozik a román nyelv oktatásának szemlélete, amely nagy mértékben segítheti elő a kisebbségek beilleszkedését a romániai oktatásba és várhatóan a munkavállalásnál is megkönnyíti a nyelv okozta nehézségeket.


A jövő év folyamán a román oktatási minisztérium 10 millió lejt (nagyjából 775 millió forint) különít el a román nyelv és irodalom oktatását támogató országos program elindítására

– írta meg cikkében a Maszol.

Az Agerpres, Románia állami hírügynöksége szerint a tervezett program 2024 március környékén indulhat útjára, a lebonyolítás folyamatáról szóló, gyakorlati megvalósítást tartalmazó tervet az oktatási minisztérium pedig várhatóan 30 napon belül hozza majd nyilvánosságra.


nyelvvizsga.hu, több könyv egymásra rakva, a felső könyv ki van nyitva

forrás: pexels.com


A módosító javaslatot 281 támogató, 2 elutasító és 33 tartózkodó szavazattal fogadta el a parlament. A program elsődleges célja, hogy a román nyelv aktív elsajátítására ösztönözze a Romániában élő és saját anyanyelven tanuló nemzeti kisebbségeket, amely intézkedés jelentősen csökkentené a romániai oktatásba való beilleszkedéssel kapcsolatos és a munkavállalásnál felmerülő nehézségeket is.


Ha a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Maszol