Az angol múlt idejű segédigék

A legtöbb módbeli segédigét múlt időben is használhatjuk, ha hozzátesszük a have igét és a főige V3-as alakját. Ezeket arra használjuk, hogy múltbeli eseményekkel kapcsolatban találgassunk. Az, hogy melyik segédigét használjuk, attól függ, hogy mennyire vagyunk biztosak abban, hogy az adott dolog igaz vagy sem. Ez alapján válogathatunk a következő szerkezetek közül: must havemight/may/could havecan’t/couldn’t have.

Must have

Ezt a módbeli segédigét akkor használjuk, amikor szinte biztosak vagyunk benne, hogy az adott dolog megtörtént.

pl.: I can’t find my favourite necklace. My sister must have borrowed it without asking me. (Nem találom a kedvenc nyakláncomat. Biztosan a testvérem vette kölcsön, anélkül, hogy megkérdezett volna.)

Might have/may have/could have

Mint jelen időben, múltban is szinte ugyanazt fejezi ki ez a három kifejezés. Ezeket akkor használjuk, amikor bizonytalanok vagyunk egy múltbeli eseménnyel kapcsolatban. Egy kis különbség mégis van köztük: a may have egy fokkal formálisabb alak, a could have pedig nem olyan gyakori, mint a másik két szerkezet.

pl.: I think I might/may have left my purse on the kitchen counter. (Azt hiszem, a konyhapulton felejtettem a pénztárcámat.)

Can’t have/couldn’t have

Ezeket az alakokat akkor használjuk, amikor úgy gondoljuk, hogy lehetetlen, hogy az adott dolog megtörtént volna.

pl.: She can’t/couldn’t have walked all the way here in those shoes. (Kizárt, hogy gyalog jött volna idáig abban a cipőben.)

Nem találgatásra ugyan, de a would és a should módbeli segédigéket is használhatjuk a múltban. Ilyenkor szintén a have ige és a főige V3-as alakja követi a segédigét.

Would have

Ezzel a szerkezettel azt tudjuk kifejezni, hogy hogyan csináltunk volna valamit a múltban.

pl.: If I knew you were coming home today I would have waited for you at the train station. (Ha tudtam volna, hogy ma hazajössz, megvártalak volna a vasútállomáson.)

Should have

Ezzel a szerkezettel pedig azt fejezhetjük ki, hogy valakinek hogyan kellett volna cselekednie a múltban.

pl.: You should have asked me first. (Előbb meg kellett volna kérdezned engem is.)